Un „măcel foarte sângeros” va avea loc, dacă Rusia decide să invadeze Ucraina. Ministerul Apărării ucrainean, Oleksiy Reznikov, a avertizat că „rușii se vor întoarce în sicrie”, în contextul în care se dau tot mai multe alarme cu privire la mișcările de trupe de la frontiera dintre cele două state.
Ucraina îi solicită lui Joe Biden să rămână ferm în fața lui Putin
Ministrul ucrainean Reznikov l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden să rămână ferm în fața atitudinii Moscovei. Poziția oficialului vine pe fondul conversației pe care șeful american urmează să o aibă, marți, 7 decembrie, cu omologul său rus.
„Dacă pot să-l sfătuiesc pe președintele Biden, aș dori ca acesta să-i spună lui Putin că nu ar trebui să existe linii roșii din partea Kremlinului. Linia roșie este aici, în Ucraina, iar lumea civilizată va reacționa fără ezitare”, a spus Reznikov. „Ideea de a nu provoca Rusia nu va funcționa”, a subliniat oficialul ucrainean.
Mai mulți reprezentanți americani și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea de forțe rusești la granița cu Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken declarând săptămâna trecută că SUA „trebuie să se pregătească pentru toate situațiile neprevăzute”.
SUA subestimează Rusia: Numărul soldaților de la frontiera celor două state este mult mai mare
Rusia dispune de capacități de-a lungul graniței ucrainene pentru a efectua o invazie rapidă și imediată, inclusiv ridicarea unor linii de aprovizionare, precum unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict de durată în cazul în care Moscova ar alege să invadeze Ucraina, au declarat, săptămâna trecută, două surse familiare cu evaluările serviciilor americane de informații.
Reznikov a precizat că, potrivit estimărilor venite din partea forțelor ucrainene, Rusia are în prezent 95.000 de soldați la o distanță mică de Ucraina. El a adăugat, de asemenea, că, din cauza puterii forțelor ucrainene călite în luptă, estimările actuale ale SUA potrivit cărora Rusia ar putea aduna 175.000 de soldați pentru a invada Ucraina reprezintă, de fapt, o subestimare a planurilor lui Putin.
„Așadar, avem 250.000 de membri... oficiali... ai armatei noastre. Plus, am spus 400.000 de veterani și 200.000 de rezerviști. 175.000 (nu sunt) suficienți pentru a merge în Ucraina”, a comentat Reznikov.
Consecințe „dezastruoase” ale invaziei rusești
Ministrul Apărării din Ucraina a subliniat că o invazie rusă - dacă va avea loc - ar avea consecințe „dezastruoase” pentru întregul continent european, aproximativ 4 până la 5 milioane de ucraineni fiind posibil să fie nevoiți să se refugieze în Europa. Reznikov a mai precizat că Ucraina este un important furnizor de alimente pentru Europa și Africa, livrări care, potrivit acestuia, ar fi perturbate.
Armata ucraineană a trimis o cerere de ajutor suplimentar pentru echipamente militare către aliații săi, solicitând inclusiv sprijin material și instruire pentru forțele aeriene și navale. „Nu avem nevoie de trupe, pentru că nu cred că este atât de corect ca soldații americani să moară în Ucraina. Nu, nu avem nevoie”, a adăugat Reznikov.
Ucraina a avertizat de săptămâni întregi că Rusia încearcă să destabilizeze țara înainte de orice invazie militară planificată, în timp ce NATO a subliniat că mișcările rusești în apropierea graniței au fost neobișnuite. Puterile occidentale au îndemnat în repetate rânduri Rusia să nu întreprindă noi acțiuni agresive împotriva Ucrainei.
Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina - inclusiv creșterea livrărilor de arme și a antrenamentelor militare - constituie o amenințare tot mai mare pe flancul vestic al Rusiei.
Ministrul Apărării ucrainean: Ne îndreptăm către NATO și UE
În ceea ce privește motivele Kremlinului, Reznikov a declarat pentru CNN că, în opinia sa, atacurile cu sabie ale Rusiei au ca scop răspândirea fricii și a tulburărilor în Ucraina și împiedicarea statului de a adera la NATO și UE.
Kremlinul cere un angajament legal din partea NATO, care să își asume că nu se va extinde spre est astfel încât Ucraina să devină și ea membră a organizației. De asemenea, Rusia solicită asigurări că infrastructura militară NATO, precum sistemele de rachete, nu va fi construită în Ucraina.
„Dacă împărtășim sau răspândim panica în țara noastră și în interiorul societății noastre, acesta va fi cadoul Kremlinului, pentru că ei încearcă să facă acest lucru. Pentru că această adunare a trupelor lor lângă granița noastră, este un obiectiv principal al lor de a face un proces de destabilizare în interiorul țării noastre, de a ne opri în drumul nostru. Dar noi ne îndreptăm către aliatul NATO și către UE”, a spus Reznikov.