Vladimir Putin se confruntă cu proteste neobișnuite, inclusiv din partea politicienilor. Într-o manifestare rară, un grup de legislatori care reprezintă Partidul Comunist din regiunea Primorie, din Extremul Orient, i-a cerut președintelui Rusiei să oprească operațiunile militare din Ucraina. Mai mult, liderului de la Kremlin i s-a cerut să își retragă trupele din regiune.
În cadrul unui protest rar de disidență, parlamentarii comuniști din Orientul Îndepărtat al Rusiei l-au îndemnat pe Vladimir Putin să oprească războiul pe care l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina. Leonid Vasiukevici, membru al Adunării legislative regionale, a citit întreaga scrisoare adresată liderului de la Kremlin în cadrul unei sesiuni organizate de legislatori vineri, 27 mai.
Comuniștii îi cer lui Putin să oprească războiul
În scrisoare se arată că, în condițiile în care trupele ruse suferă pierderi semnificative în Ucraina, nu există nicio modalitate de a obține vreun succes prin mijloace militare.
„Înțelegem că, dacă țara noastră nu oprește operațiunea militară, vor fi mai mulți orfani în țară. În timpul operațiunii militare, tineri mor sau devin invalizi, în timp ce ar putea fi foarte utili pentru țara noastră”, au arătat politicienii comuniști în scrisoare adresată lui Vladimir Putin.
Leonid Vasiukevici a precizat că scrisoarea a fost semnată de el și de colegii săi Genadi Shulga, Natalia Kociugova și Alexandru Sustov.
Regimul de la Kremlin a pus imediat eticheta de trădător
Guvernatorul regiunii, Oleg Kozhemiako, care se afla la ședință, a ordonat ca Leonid Vasiukevici și Genadi Shulga, care au susținut vocal declarația, să fie scoși din incintă.
„Acțiunea defăimează armata rusă și pe apărătorii noștri care luptă împotriva nazismului. Sunteți un trădător”, a spus Oleg Kozhemiako, adresându-se lui Leonid Vasiukevici.
Parlamentarii i-au privat apoi pe Vasiukevici și Șulga de dreptul de a lua cuvântul în cadrul sesiunii legislative. Liderul deputaților comuniști, Anatoli Dolgaciov, a declarat că acțiunea deputaților va avea „repercusiuni foarte grave”.
Vasiukevici , Șulga și Kociugova nu au răspuns la solicitările presei internaționale de a comenta situația cu pricina, potrivit Radio Liberty.
Politicienii susțin că nu au semnat nimic
Șustov a declarat că a avut „gânduri personale despre operațiunea militară specială din Ucraina”, însă nu a semnat scrisoarea adresată lui Vladimir Putin, contrazicând astfel declarația lui Vasiukevici. Agenția de știri Interfax a relatat că Kociugova a declarat în cadrul sesiunii că nu a semnat declarația.
Rusia și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei la 24 februarie și a întâmpinat o rezistență mult mai dură decât se aștepta din partea trupelor ucrainene.
Oficialii ucraineni și occidentali spun că mii de soldați ruși au murit în timpul războiului.
Moscova a spus puține lucruri despre numărul de morți. În ultima sa declarație oficială, Ministerul Apărării a informat pe 25 martie că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși în lupte.