Evenimentul Zilei > Politica > Vom avea prima femeie președinte al României? Ea va demola tot în turul 2. Nu e Șoșoacă. VIDEO
VIDEO

Vom avea prima femeie președinte al României? Ea va demola tot în turul 2. Nu e Șoșoacă. VIDEO

Numele succesorului lui Klaus Iohannis este un subiect care frământă mulți români, deși mai sunt 3 ani până la viitoarele alegeri prezidențiale. Podcastul EVZ Play de marți a conturat un scenariu care are mari șanse să se realizeze: am putea avea primul președinte femeie din istorie.

Robert Turcescu și invitații săi, sociologul Mirel Palada alături de jurnaliștii Mirel Curea şi Marius Ghilezan, au discutat cât de plauzibilă este varianta unei femei la conducerea țării, începând din anul 2024.

Poate ne mulăm după noi stăpâni ai Europei, social-democrații germani

Moderatorul emisiunii s-a întrebat de ce Iohannis și-a schimbat brusc poziția față de USR, context în care Mirel Palada a conturat o explicație: „S-a întâmplat Macron în Franța și socialiștii în Germania. Macron e pe ducă. Mai e ajungerea din ce în ce mai probabilă a socialiștilor germani la putere. Nemților le va foarte greu să aplice modelul de gubernie din România, în Germania e tot mai probabil să avem un premier social-democrat. USR fiind un partid de extracție «civilă» franceză, poate ne mulăm după noi stăpâni ai Europei, social-democrații germani”.

„Există și varianta în oglindă, odată cu retragerea tiptilă a SUA din Europa. Franța va reveni în Marea Neagră. Macron, un progresist, are noroc: Franța va avea președinția UE fix în campania lui electorală. Vrea să fure din conservatorismul gaulliștilor. Dacă nu ești în siajul viitorului cancelar și al viitorului președinte al Franței, nu ai ce căuta la președinția României”, a completat Marius Ghilezan.

Așteptați-vă la 10 ani de Codruța Kovesi preșerdinte”

Kovesi e de mult în siajul lui Macron”, a observat Turcescu. Context în care sociologul Mirel Palada a dezvăluit în premieră rezultatele mai multor cercetări de piață. „Nu prea am spus-o în presă. Noi de la Sociopol măsurăm turul 2. Laura Kovesi bate pe oricine. Dacă va candida din partea unui partid puternic, o să-i calce pe cap pe toți. Așteptați-vă la 10 ani de Laura Codruța Kovesi președinte. Ne așteaptă un 2024 fabulos”.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: