Volodimir Zelenski, oaspete surpriză al G7, zguduie agenda summitului de la Hiroshima

Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

După invitarea sa la summitul Ligii Arabe, președintele ucrainean și-a extins contactele diplomatice cu lideri din „Sudul Global”, întâlnindu-se în special cu premierul indian Narendra Modi

A coborât din Airbus cu pas vioi, cu chipul sobru, îmbrăcat în veșnicul hanorac și tricou kaki. Vizita surpriză a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Summit-ul G7 de la Hiroshima, decisă în grabă și ținută secretă până în ultimul moment, a surprins președinția japoneză cu puțin timp înainte de deschiderea reuniunii celor șapte mari puteri economice și democratice de la Hiroshima.

La sosirea sa, sâmbătă, 20 mai, șeful statului ucrainean a zguduit agenda. Japonezii, pretențioși în privința problemelor de protocol, au fost probabil puțin jigniți de această vizită orchestrată de francezi. Emmanuel Macron a pus la dispoziţia omologului său un avion din Republica Franceză care l-a preluat de la un aeroport din sudul Poloniei înainte de a-l duce vineri la summitul Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a-l lăsa apoi, paisprezece ore mai târziu, de cealaltă parte a planetei. Potrivit Palatului Elysée, Zelenski a ajuns atât de epuizat, încât i-au trebuit câteva ore de odihnă înainte de a începe să se pregătească cu consilierii săi pentru întâlnirile de la Hiroshima

La fața locului, a avut o serie înlănțuită de întrevederi cu aliații săi occidentali, precum și cu liderii țărilor emergente invitate la summit. Duminică a fost invitat la o întâlnire cu toți oficialii prezenți, fiind așezat între președintele sud-coreean Yoon Seok-youl și premierul indian Narendra Modi. Scopul său a fost să stabilească noi jaloane pe drumul pe care se află deja de cincisprezece luni: să conducă o contraofensivă majoră împotriva trupelor ruse, cât și să contureze o perspectivă (încă incertă) de pace.

Zelenski a calificat drept „istorică” decizia americană de a pregăti piloți ucraineni cu ajutorul altor țări, inclusiv Franța, după ce a autorizat transferul către Kiev a avioanelor de luptă F-16 de către terțe țări. El a salutat, de asemenea, apelul G7 adresat Chinei de a „face presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii” și de a „retrage imediat, complet și necondiționat trupele” din Ucraina. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, care a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 375 de milioane de dolari (346,5 milioane de euro). Aceasta va include muniția și vehiculele blindate.

 Contacte cu țările din sud

Marea noutate a summit-ului sunt contactele pe care președintele ucrainean le-a stabilit cu liderii Sudului global prezenți la Hiroshima. Împreună cu cei care cer o soluție negociată pentru a pune capăt războiului din Ucraina, conversația s-a mutat de la terenul militar la diplomație. Zelenski a vorbit cu Narendra Modi, care s-a abținut să condamne invazia decisă de Vladimir Putin. „Eu și India vom face tot ce ne stă în putință pentru a pune capăt acestui război”, l-a asigurat premierul indian, care în prezent prezidează G20.

Summitul celor douăzeci de economii principale ale planetei, care va avea loc la începutul lunii septembrie la New Delhi, este considerat deja un moment crucial de către susținătorii unei soluții negociate, mai ales dacă contraofensiva anunțată de Ucraina va reuși și va pune Kievul într-o poziţie de forţă. „Prim-ministrul Modi l-a asigurat pe Zelenski că este gata să favorizeze dialogul [dintre Moscova și Kiev] și să facă tot ce poate din punct de vedere diplomatic, dar în niciun moment nu a fost pronunțat cuvântul „mediere” în timpul întâlnirii lor”, a declarat o sursă oficială de la New Delhi.

Sosirea improvizată a președintelui ucrainean în orașul Hiroshima, distrus la 6 august 1945 prin aruncarea primei bombe atomice, l-a nemulțumit pe președintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, deși se știe că acesta și-ar dori să joace un rol de mediator. El le sugerează occidentalilor să nu mai vorbească despre război pentru a aduce pacea și să nu-l umilească pe Vladimir Putin. În cadrul întâlnirii lor bilaterale, Emmanuel Macron l-a invitat pe Lula să înțeleagă că în acest conflict există un „agresor”, Rusia, și un „agresat”, Ucraina. Nu a avut loc nicio întrevedere între președinții Lula și Zelenski.

În cadrul conferinței de presă pe care acesta din urmă a susținut-o duminică seara, când un jurnalist l-a întrebat dacă nu este dezamăgit că l-a ratat pe „Lula”, acesta a fost ironic, răspunzând că mai degrabă șeful statului brazilian ar trebui „să fie dezamăgit că nu l-a întâlnit”... Faptul că, dintre liderii „Sudului Global”, Zelenski l-a întâlnit doar pe premierul Modi și nu i-a văzut, pe lângă Lula, nici pe omologul său indonezian, Joko Widodo, nici pe prim-ministrul vietnamez, Pham Minh Chinh, nu va nuanța, totuși, succesul mediatic al vizitei sale la summitul G7.

Emmanuel Macron, pe de altă parte, nu-și ascunde satisfacția că l-a ajutat pe președintele ucrainean să-și lărgească contactele cu țări care până acum au refuzat să-l susțină și care cer încetarea ostilităților. „Este onoarea Franței în joc”, a spus el despre „împrumutarea” avionului francez pentru Zelenski. Consilierul șefului statului francez, Isabelle Dumont, fost ambasador la Kiev, a făcut călătoria alături de președintele ucrainean. Prezența acestuia din urmă /la Hiroșima/ este „o modalitate de construire a păcii”, afirmă Macron, apărând necesitatea „de a evita împărțirea lumii în doi sau mai mulți poli”. 

O mișcare extrem de importantă

Sprijinul arătat de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a acceptat prezența lui Zelenski la Jeddah în timpul summitului Ligii Arabe organizat de țara sa, este chiar „un punct de cotitură”, potrivit liderului francez.

China, aflată în centrul dezbaterilor din aceste trei zile, nu a apreciat întorsătura evenimentelor, nu atât cât privește Ucraina, cât referitor la declarațiile adoptate de G7, care avertizează Beijingul împotriva oricărei forme de interferență și „coerciție economică”.

Summitul și-a reiterat „opoziția” față de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific, dând asigurări că nu există „nicio bază legală” pentru „pretențiile maritime expansive” ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. Avertismente criticate de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, care s-a declarat jignit că comunicatul G7 a fost încă o oportunitate de a „defăima” China și de a „interveni fără rușine în afacerile interne” ale Republicii Populare.

Nici Rusia nu a tăcut și s-a declarat solidară cu aliatul său de la Beijing: prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, Moscova a remarcat că „având în vedere deciziile care se discută la Hiroshima, [este clar] că acestea vizează dubla izolare a Rusiei și Chinei”.

În cadrul unei conferințe de presă susținute duminică seara, Volodimir Zelenski a îndrăznit să compare distrugerea produsă în orașul ucrainean Bahmut, pe care forțele ruse pretindeau că l-au capturat sâmbătă, cu distrugerea Hiroshimei: „Pot spune sincer că imaginile din Hiroshima distrusă îmi amintesc de Bahmut. Nu există absolut nimic viu, toate clădirile sunt distruse, (…) o distrugere absolută și totală”.

sursa: RADOR / .lemonde.fr