Evenimentul Zilei > Politica > Voiculescu apără pensiile magistraților. Mogulul acuză o ingerință a politicului în justiție
Voiculescu apără pensiile magistraților. Mogulul acuză o ingerință a politicului în justiție

Voiculescu apără pensiile magistraților. Mogulul acuză o ingerință a politicului în justiție

Fondatorul trustului Intact, care deține televiziunile Antena 1 și Antena 3, Dan Voiculescu, susține magistrații în demersul pe care l-au întreprins pentru a-și păstra pensiile speciale.

Într-o postare pe blogul personal, Voiculescu afirmă că nu este normal ca pensiile speciale să fie anulate doar în cazul anumitor categorii profesionale, precum cea a lucrătorilor din sistemul juridic.

„Înțelegând necesitatea corectării discrepanțelor din sistemul public de pensii, este, totuși, inacceptabil ca eliminarea pensiilor speciale să se aplice, izolat, doar în cazul anumitor categorii profesionale, în timp ce altele continuă să beneficieze de un statut aparte. Sau, dacă anumite categorii profesionale merită o reglementare specială, de ce nu s-ar încadra și magistrații între acestea? Poate că, la Curtea Constituțională, eliminarea pensiilor speciale ale magistraților va fi respinsă. Dar chiar și așa, dacă nu va avea loc o schimbare fundamentală, atât la nivelul mecanismelor instituționale, cât și la nivelul mentalităților, echilibrul dintre justiție și politic nu va fi restabilit”, a arătat Dan Voiculescu, pe blog.

În acest context, Voiculescu face referire la presiunile pe care political le exercită asupra Justiției, exemplificând cu propriul caz. El face referire la o înregistrare în care fostul președinte Traian Băsescu ar fi discutat despre soluția pe care judecătorii ar fi trebuit s-o dea în dosarul său:

„Dincolo de orice simpatii și antipatii politice, într-un stat democratic serios o astfel de dovadă ar fi declanșat un veritabil cutremur instituțional. În mod evident, cazul invocat nu a fost o excepție. Între 2005 și 2014 s-a creat și s-a consolidat precedentul supremației politicului în raport cu Justitia. Iar rezultatele se văd inclusiv în aceste zile când, într-un consens parlamentar rarisim, pensiile magistraților au fost reduse semnificativ”.

Concluzionând, Dan Voiculescu susține în articolul său că respingerea, de către Curtea Constituțională, a prevederilor care duc la anularea pensiilor speciale ale magistraților nu va rezolva problema de fond a Justiției și că este nevoie de o schimbare fundamentală la nivelul mecanismelor instituționale și a mentalităților, în vederea restabilirii echilibrului dintre justiție și politic.