Vlas se întoarce în închisoare

Vlas se întoarce în închisoare

Magistraţii instanţei supreme au decis, astăzi, să menţină decizia Curţii de Apel Bucureşti de condamnare la zece ani de închisoare pentru Ioana Maria Vlas în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Sentinţa în acest dosar este definitivă, Ioana Maria Vlas fiind nevoită să se întoarcă în penitenciar pentru executarea diferenţei de pedeapsă rămase. 

Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare de condamnare a Ioanei Maria Vlas la opt ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare, această decizie fiind atacabilă cu recurs.

Anul trecut, Ioana Maria Vlas a fost condamnată, în acest dosar, la 10 ani de închisoare, cu trei mai puţini decât în decizia anterioară.

Totodată, instanţa a constatat faptul că infracţiunea de fals pentru care a fost acuzată Vlas s-a prescris. Avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut, pe 13 aprilie, instanţei să i se micşoreze pedeapsa, spunând că Vlas nu mai doreşte să fie achitată. Fostul administrator SOV a recunoscut fapta de abuz în serviciu.

Pedepse şi pentru complici

Alături de Vlas au mai fost condamnaţi şi Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă. Eu au primit câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi şase luni fiecare, fiind acuzaţi de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ceilalţi inculpaţi din dosarul prăbuşirii FNI rămân cu pedepsele dispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti.

Magistraţii instanţei supreme au mai dispus menţinerea sechestrului asigurător dispus în cursul urmăririi penale în cazul bunurilor lui Ioan Diţă, respectiv un imobil situat în Bucureşti, o maşină Dacia Nova GTI, precum şi pe suma de aproape 42.000 de lei, depusă într-un cont la BCR. Totodată, instanţa a menţinut şi sechestrul pus de procurori pe o serie de bunuri aparţinând lui Ioan Diţă, menţionate în procesul verbal din 2 iunie 2000.

Ioan Diţă şi Gavril Bătrân, în solidar cu ceilalţi inculpaţi din dosarul FNI şi cu SOV Invest, sunt obligaţi să plătească părţilor civile din proces sumele investite iniţial la fond şi indexate cu rata inflaţiei, începând cu 24 mai 2000.

A revenit pentru a se preda

Ioana Maria Vlas, care după prăbuşirea FNI a fugit în Israel, s-a predat autorităţilor în 27 martie 2003, iar în 7 aprilie 2008 a părăsit arestul, fiind judecată în libertate.

Pe 18 iunie, acelaşi an, ea a fost condamnată de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti pentru înşelăciune şi abuz în servidiciu. Sentinţa de atunci prevedea şi îngrădirea anumitor drepturi, până la ispăşirea pedepsei.

În urmă cu o zi, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia instanţei inferioare de condamnare a Ioanei Maria Vlas la opt ani de închisoare în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare, această decizie fiind atacabilă cu recurs. Sursa:Mediafax

CITIŢI ŞI:

Ioana Maria Vlas: „Am fost proastă, dar mai bine proastă decât hoaţă“

Ne puteți urmări și pe Google News