Vineri, 15 iulie 2022, liderul rus, Vladimir Putin, a decis să-l demită pe Dmitri Rogozin din funcția de şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Asta în ciuda faptului că, în ultimele luni, Rogozin s-a remarcat prin declarații tot mai agresive la adresa Vestului.
Succesorul lui Dmitri Rogozin în funcția de șef al agenției spațiale va fi Iuri Borisov, în vârstă de 65 de ani, cel care deținea anterior funcția de vicepremier, având în coordonare complexul militaro-industrial rus și, inclusiv, domeniul spaţial.
Vladimir Putin îl demite pe Dmitri Rogozin
În cei cinci ani cât a fost la conducerea Roscosmos, Dmitri Rogozin nu a reușit să modernizeze industria spaţială rusă, din pricina lipsei de inovare, dar și a corupției răspândite în sferele politice rusești.
În anul 2020, rachetele Soiuz ale Federației Ruse erau deja învechite, comparativ cu progresele înregistrate de compania americană SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk.
Șeful Roscosmos, amenințări cu utilizarea armelor nucleare de către Rusia
Încă din 24 februarie 2022, de când Federația Rusă decidea să invadeze Ucraina, Dmitri Rogozin s-a dovedit a fi un susținător al cauzei președintelui Vladimir Putin, lansând repetate amenințări cu utilizarea armelor nucleare la adresa statelor din Occident.
Iuri Borisov este un om al Armatei, fiind, înainte de a deveni vicepremier, inclusiv ministru adjunct al Apărării. Semnarea decretului de demitere a lui Rogozin de către Putin vine într-un context în care tensiuni tot mai mari în ce privește spațiul cosmic apar între marile puteri ale lumii, Rusia, China și SUA, conform Agerpres.
Rusia ar putea distruge NATO în doar 30 de minute
La începutul lunii mai 2022, șeful agenției spațiale ruse Roscomos a susținut că țara sa ar putea distruge rapid țările NATO, dacă ar avea loc un război nuclear. Dmitri Rogozin, care a făcut multe comentarii ciudate și provocatoare în ultimele luni, a distribuit mesajul pe canalul său Telegram.
Rogozin a spus că distrugerea ar putea avea loc în 30 de minute, „dar nu trebuie să o permitem, deoarece consecințele unui schimb de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”, a adăugat el. „De aceea, va trebui să învingem acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar prin mijloace militare convenționale”, a continuat Rogozin.
În februarie, președintele rus Vladimir Putin a pus forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă, pe fondul sancțiunilor ample pe care SUA și UE le-au luat împotriva acesteia. NATO a postat o declarație pe site-ul său în aprilie, spunând că organizația „condamnă în cei mai fermi termeni posibili invadarea Ucrainei – care este o țară independentă, pașnică și democratică și un partener apropiat al NATO”.
Rogozin anunța că Roscosmos va părăsi Stația Spațială Internațională
Dmitri Rogozin a continuat: „Alianța îi cere președintelui Putin să oprească imediat acest război, să-și retragă toate forțele din Ucraina fără condiții și să se angajeze într-o diplomație autentică”. Rogozin a scris în postarea sa pe Telegram: „NATO poartă război împotriva noastră. Nu a declarat, dar asta nu schimbă situația. Acum este evident pentru toată lumea”, a transmis oficialul rus.
În aprilie, Rogozin a spus că Roscosmos va părăsi Stația Spațială Internațională și că decizia a fost deja confirmată. El a criticat linia sancțiunilor economice occidentale impuse Rusiei. „Cred că restabilirea relațiilor normale dintre partenerii din Stația Spațială Internațională și alte proiecte comune este posibilă doar cu ridicarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a scris el pe Twitter în aprilie.
Rogozin a adăugat în mesajul său de pe Telegram că războiul, pe care Putin l-a numit o „operațiune militară specială”, a depășit „cu mult sensul și geografia sa inițială” și l-a numit „un război pentru adevăr și dreptul Rusiei de a exista ca un stat unic și independent”.