Președintele Rusiei este obligat prin lege să se adreseze parlamentului cel puțin o dată pe an, dar Vladimir Putin s-a eschivat până acum de două ori: mai întâi în 2017 și încă o dată în 2022. Constituția Rusiei impune președintelui să rostească un discurs către Adunarea Federală cel puțin o dată pe an.
Ultima dată când Vladimir Putin a făcut acest lucru a fost în aprilie 2021. În decembrie anul trecut, presa rusă a susținut că Vladimir Putin nu își va ține discursul în 2022. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit ca motiv „programul încărcat” al președintelui.
La sfârșitul lunii ianuarie, jurnalistul politic Farida Rustamova a susținut că discursul este revizuit în continuare. „Data exactă este încă necunoscută. Una dintre sursele noastre a făcut o glumă morbidă despre cum nu ar fi surprins dacă discursul va avea loc pe 24 februarie, la un an de la invadarea Ucrainei”, a scris ea.
Amânarea adresării în fața Parlamentului
La scurt timp după aceea, agențiile mass-media de stat ruse, TASS și RIA Novosti, citând propriile lor surse anonime, au susținut că discursul lui Putin va avea loc la sfârșitul lunii februarie. Kremlinul nu a confirmat o dată oficială, iar Dmitri Peskov a spus că discursul a fost revizuit de mai multe ori.
Sursele susțin că Vladimir Putin va vorbi despre modul în care rușii s-au unit pentru a susține războiul. Se pare că blocul politic al administrației Putin lucrează în privința informațiilor transmise pentru politica externă. Probabil că președintele va vorbi despre subiecte precum: noua „lume multipolară” și „politicile anticoloniale” ale Rusiei.
Schimbarea discursului
În plus, potrivit unor surse, președintele intenționează să vorbească despre noile „măsuri de sprijin social” planificate pentru ruși și să asigure oamenii că, în ciuda războiului din Ucraina, „cetățenii ruși nu ar trebui să-și facă griji, deoarece armamentul modern ar trebui să-i protejeze.”
Totodată, sursele au remarcat că discursul președintelui s-ar putea schimba dacă situația de pe câmpul de luptă se va schimba. „În acest moment, Kremlinul consideră situația ca fiind stabilă. Au fost câteva succese”, a spus o sursă. Ambele surse au convenit că, dacă Ucraina va reuși să lanseze o contraofensivă de succes, se poate aștepta ca Putin să folosească o retorică „mai agresivă”, potrivit Meduza.io.