Vladimir Putin, președinte până la adânci bătrâneți. Deputații au centrat, liderul de la Kremlin a dat cu capul

Vladimir Putin, președinte până la adânci bătrâneți. Deputații au centrat, liderul de la Kremlin a dat cu capul

Vladimir Putin are șanse uriașe să mai continue în fotoliul prezidențial de la Kremlin pentru încă două mandate. Până în anul 2036.

Vladimir Putin (68 de ani), un președinte de cursă lungă. Liderul de la Kremlin ar putea să conducă Rusia până la vârsta de 84 de ani. Adică până în anul 2036. El a promulgat, astăzi, legea care îi permite să fie candidat pentru încă două mandate. Această nouă lege nu elimină limita de două mandate consecutive. Și exclude persoanele care au ocupat funcția înainte de semnarea acesteia. În discuție intră Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin mai poate candida liniștit pentru încă două mandate de președinte

Cu ajutorul acestei legi, se resetează mandatele anterioare pe care le-a avut Vladimir Putin la Kremlin. Conform prevederilor Constituției din Rusia, o persoană nu poate avea decât două mandate consecutive de președinte. Dacă vrea să candideze la un al treilea, atunci trebuie să aștepte un mandat complet.

În anul 2008, Putin a făcut rocada cu premierul de atunci, Dmitri Medvedev, cel din urmă fiind învestit în funcția de președinte al țării. Atunci, fostul lider de la Kremlin a ajuns prim-ministru. În 2012, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat și a fost reales pentru al patrulea în 2018. Actualul mandat se va încheia în 2024.

Legea care vine în sprijinul liderului de la Kremlin

În luna martie a acestui an, deputații ruși au adoptat legea care îl ajută pe Vladimir Putin să candideze din nou la funcția supremă în stat.

Așadar, limita de două mandate consecutive va exista în continuare în Constituție, dar „această restricţie nu se aplică celor care ocupau postul de şef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituţiei”, se arată în textul votat de deputaţi.

Celebrul opozant Aleksei Navalnîi a calificat acest referendum drept o „minciună uriaşă”. Cei de la ONG-ul Golos, specializat în monitorizarea alegerilor, au spus că a fost vorba despre o încălcare „fără precedent” a suveranităţii poporului rus.

Sursa: Agerpres

Citește și: Putin o are la mână pe regina Marii Britanii. Informațiile pot „răsturna dinastia”