În timp ce Agenția Centrală de Informații (CIA) sărbătorește anul acesta a 75-a aniversare, comunitatea de informații ține un ochi atent asupra președintelui rus Vladimir Putin. CBS News a discutat cu directorul William Burns pentru a afla dacă liderul de la Kremlin este îngrijorat de progresele pe care le face armata ucraineană, în timp ce sute de mii de oameni fug din Rusia.
Directorul CIA spune că Vladimir Putin „trebuie să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, ci şi de ceea ce se întâmplă acasă și la nivel internațional”.
„El a stat lângă Xi Jinping în februarie anul trecut, chiar înainte de începerea războiului, și ei au proclamat o prietenie fără limite. Ei bine, se dovedește că acea prietenie are niște limite”, a declarat Burns pentru „CBS Evening News”.
Vladimir Putin poate fi „periculos și nesăbuit”
Vladimir Putin poate deveni „destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns. Putin „are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a mai subliniat Burns.
Directorul CIA a evidențiat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China, în februarie, pentru „o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin şi, în plus, şi-a „revizuit entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.
Sperăm că va merge pe „ipoteze greșite”
Directorul CIA a mai subliniat faptul că Putin ar putea merge pe „ipoteze greșite, în care crede că poate rezolva problema cu ucrainenii, cu Statele Unite și cu Occidentul”. Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns.
„Un Putin încolțit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a concluzionat directorul CIA.
„Cred că a fost trezit într-o oarecare măsură de performanța slabă a armatei ruse”, a spus el. „Conducerea chineză se uită, de asemenea, la ce se întâmplă atunci când organizezi o invazie și oamenii pe care îi invadezi rezistă și cu mult curaj și tenacitate”, a mai declarat Burns.
Mai mult, statele occidentale, SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i acestuia arme şi muniţii moderne, care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse.
Ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina
Un nou ajutor, în valoare de 625 de milioane de dolari, urmează să fie anunţat curând. Acesta va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.
Întrebat marţi despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media, informează cbsnews.com.