Vladimir Putin o ia pe urmele lui Stalin. Țarul de la Kremlin recompensează „mamele eroine”. Ce se ascunde în spatele acestui titlu

Vladimir Putin o ia pe urmele lui Stalin. Țarul de la Kremlin recompensează „mamele eroine”. Ce se ascunde în spatele acestui titlu Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a reintrodus în Rusia titlul de „Mamă eroină” pentru femeile care au născut și crescut de la 10 copii în sus. Pentru o asemenea „performanță” mamele sunt recompensate cu suma de un milion de ruble, aproximativ 16.000 de euro. Titlul de Mamă eroină a fost instituit, pentru prima oară în Uniunea Sovietică de sângerosul dictator comunist Iosef Stalin, al cărui admirator este Putin.

Vladimir Putin a semnat un decret prin care a reintrodus, în Rusia, titlul de „Mamă eroină”. Acesta este acordat acelor femei care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii. Ele sunt recompensate cu un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, transmite agenţia rusă de presă TASS. Decretul a fost publicat luni, 15 august, pe portalul oficial de informații juridice.

Decizia privind adoptarea acestui titlu a fost luată în urma unei reuniuni a Prezidiului Consiliului de Stat care a avut loc la sfârșitul lunii mai.

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei ce este cetățean rus și care a dat naștere și a crescut 10 sau mai mulți copii care sunt cetățeni ai Federației Ruse”, se arată în documentul semnat de Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform aceluiași decret prezidențial, pe lângă această medalie, va fi acordat și titlul „Glorie Părinților” care va fi însoțit de o primă de 500 de mii de ruble. Ideea a fost susținută de vicepremierul Tatiana Golikova. Ea a subliniat că foarte multe familii sovietice aveau o astfel de medalie. În special, a adăugat Golikova, ambele bunici ale sale au primit un astfel de premiu și au fost întotdeauna mândre de el.

Medalia va fi realizată din aur și diamante

Pe lângă stimulentul în bani, de un milion de ruble, titlul va fi acordat împreună cu un certificat și cu o medalie a Ordinului Mama Eroină. Distincția va fi realizată din aur şi diamante, potrivit decretului prezidenţial emis de Vladimir Putin.

Medalia va avea forma unei stele cu cinci colțuri, placate cu aur și rodiu. În centrul stelei se află un medalion rotund cu o imagine tridimensională a stemei de stat a Federației Ruse acoperită cu smalț roșu și încadrată de inscripția convexă: „Mama Eroină”, precizează documentul.

Titlul a fost introdus de Stalin

Titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus pentru prima oară în URSS, în anul 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin. Acesta îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar această medalie avea rolul de a stimula natalitatea, oferind recompense femeilor care dădeau naștere la mulți copii.

Ultima oară când a fost atribuit acest titlu a fost în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de desfiinţarea URSS, conform agenției de presă TASS.