Evenimentul Zilei > International > China trimite trupe în Rusia pentru a participa la exercițiile militare „Vastok”. Anunțul făcut de Ministerul chinez al Apărării
China trimite trupe în Rusia pentru a participa la exercițiile militare „Vastok”. Anunțul făcut de Ministerul chinez al Apărării

China trimite trupe în Rusia pentru a participa la exercițiile militare „Vastok”. Anunțul făcut de Ministerul chinez al Apărării

Trupe ale armatei chineze vor fi trimise în Rusia pentru a participa la exerciții militare comune cu Moscova și alte țări, inclusiv India, Belarus, Mongolia, Tadjikistan. Anunțul a fost făcut miercuri de Ministerul Apărării al Chinei.

Potrivit Ministerului Apărării din China, desfășurarea exercițiului comun, numit „Vastok”, nu are nicio legătură „cu situația internațională și regională actuală”, făcând trimitere la războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și la tensiunile dintre China și Taiwan.

Luna trecută, Moscova a anunțat planuri de a organiza exerciții „Vostok” (Est) între 30 august și 5 septembrie, chiar dacă duce un război costisitor în Ucraina. Atunci se spunea că vor participa unele forțe străine, fără a preciza însă care sunt acestea.

Exerciții comune asemănătoare au avut loc în anul 2018, atunci când China a participat pentru prima dată la ele.

Ministerul chinez al Apărării a declarat că participarea sa la exerciții face parte dintr-un acord bilateral de cooperare anual, aflat în curs de desfășurare cu Rusia.

„Scopul este de a aprofunda cooperarea practică și prietenoasă cu armatele țărilor participante, de a spori nivelul de colaborare strategică între părțile participante, și de a întări capacitatea de a răspunde la diferite amenințări de securitate”, a precizat ministerul.

Beinjingul și Moscova s-au apropiat din ce în ce mai mult

Sub conducerea președintelui chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, Beijingul și Moscova s-au apropiat din ce în ce mai mult.

Înainte de începerea războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat „fără limite”. Contrar acestui parteneriat, oficialii americani au menționat că statul chinez nu a ocolit sancțiunile conduse de SUA asupra Rusiei și nici nu i-a furnizat echipament militar, potrivit Reuters.

Exercițiul militar strategic al Rusiei, „Vastok”

La sfârșitul lunii iulie, Rusia anunța că intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării, potrivit aceleiași surse.

Astfel, exercițiile strategice militare vor avea loc în perioada 30 august – 5 septembrie. În acest context, Rusia părea să transmită un mesaj că, în ciuda războiului costisitor de cinci luni din Ucraina, țara rămâne concentrată pe apărarea întregului său teritoriu și capabilă din punct de vedere militar să susțină „afacerile ca de obicei”.