Președintele Federației Ruse a dat un interviu pentru postul public de televiziune Russia 1, în care a reiterat vechile idei ale ”Occidentului decant” și a ”Ucrainei naziste”.
Ideea clară care se desprinde din cele spuse de președintele Vladimir Putin, este că Rusia nu vrea să facă pace.
În plus, planul de pace propus de China a fost respins elegant, prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov, care a spus că este nevoie de foarte mult timp pentru ca acesta să fie analizat
”Ei, referinduse la NATO, SUA și Uniunea Europeană, nu au decât un singur obiectiv: să fărâmiţeze şi să distrugă Federaţia Rusă. S-o rupă în bucăţi, pe care să le controleze. Dacă se ajunge aici, soarta ruşilor se va schimba drastic. Nici nu ştiu dacă naţiunea rusă va supravieţui. Ei au planul ăsta pus pe hârtie”, a spus Putin.
Nici puterea nucleară a NATO sau a SUA nu a fost trecută cu vederea de către Putin, care a spus că puterea de foc a Rusiei descurajează orice idee de folosire a armelor nucleare.
”Cum am putea să ignorăm capacităţile nucleare ale Occidentului? Mai ales când acesta trimite zeci de miliarde de dolari în ajutoare militare în Ucraina, ceea ce presupune într-un fel participare la conflict”, a mai spus Putin.
Gestul care irită China
Planul de pace, propus de China nu a fost bine primit la Kremlin. Aceasta înseamnă că între cele două state există o tensiune legată de invazia Ucrainei.
Peskov a anunțat luni că planul de pace trebuie studiat mai ”temeinic”, cu alte cuvinte le-a transmis chinezilor că Rusia nici nu vrea să audă de el.
Mai departe, relațiile dintre Rusia și China vor avea de suferit, fiind tot mai evident faptul că marea putere economică din Asia a fost pusă în situație de ”offiside”, de către aliatul rus.
Vinerea trecută, la un an de la lansarea invaziei Rusiei în Ucraina, Ministerul de Externe al Chinei a publicat un plan de pace care se referă în principal la ”reluarea negocierilor de pace” și ”încetarea sancțiunilor unilaterale”.
„Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar ieșirea de sub control”, se arată în documentul publicat de Ministerul de Externe din China, informează stirileprotv.ro.