Ucraina reproșează Chinei că dialoghează la nivel înalt doar cu Rusia: Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin, „niciodată cu Zelenski”

Ucraina reproșează Chinei că dialoghează la nivel înalt doar cu Rusia: Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin, „niciodată cu Zelenski” Sursa foto: Arhiva EVZ

În relatarea jurnalistului Dan Tomozei, care trăiește la Beijing de peste 11 ani şi lucrează pentru secţia de limbă română din cadrul Radio China Internaţional, spune: China nu susține eforturile Ucrainei, dar încearcă cumva să joace un rol prezentând documentul de poziție.

Jurnalistul Dan Tomozei face o radiografie a evenimentelor din ultimele zile cu privire la China şi dorința de a deveni negociator între Rusia şi Ucraina păstrându-și neutralitatea faţă de cele două state.

„Vedem cum China rămâne în afara acestui conflict deși se declară un jucător global responsabil. China trebuie să facă tot ce stă în puterea ei pentru a opri războiul și pentru a restaura pacea în Ucraina, pentru a îndemna Rusia să își retragă trupele. Apoi, în opinia mea, dacă China și exprimă neutralitatea față de ambele părți, Rusia și Ucraina, acum observăm că partea chineză dialoghează mai mult cu Rusia, nu cu Ucraina”, a declarat astăzi, la Beijing, Însărcinatul cu Afaceri a.i. din cadrul Ambasadei Ucrainei în China, Zhanna Leshchynska, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Ambasada Delegației Uniunii Europene în R.P. Chineză.

Diplomații UE nu înțeleg poziția de neutralitate a decidenților de la Beijing

În cadrul conferinței de presă găzduite de Ambasadorul UE în China, E.S. Jorge Toledo, organizată după o reuniune a tuturor ambasadorilor UE și a țărilor care sprijină Ucraina creditați în China, s-a vorbit cu precădere despre poziționarea Chinei în fața războiului declanșat de Rusia, cei doi diplomați susținând, în repetate rânduri, că nu înțeleg poziția de neutralitate a decidenților de la Beijing.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Zhanna Leshchynska a declarat că președintele Chinei, Xi Jinping, a discutat de mai multe ori cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, „dar niciodată cu președintele Zelenski”, în condițiile în care s-a cerut Ministerului chinez al Afacerilor Externe să se explice că este foarte important că poziția de neutralitate a Chinei trebuie să se manifeste în fața ambelor părți. „Din păcate, până acum nu avem niciun semn că partea chineză este gata să inițieze un contact între Zelenski și Xi Jinping. Sperăm că acest contact telefonic sau o variantă de întâlnire va avea loc”, a subliniat reprezentanta Ucrainei în China.

Zhanna Leshchynska: Așteptăm să ceara Federației Ruse să oprească războiul

Solicitată să prezinte ce rol consideră Ucraina că trebuie să joace China și dacă Ucraina vede în China un mediator credibil, Zhanna Leshchynska a declarat că „trebuie să luăm de bune declarațiile Chinei conform cărora nu furnizează arme Rusiei. Dar, desigur, Ucraina ar dori să vadă China de partea ei, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate”.

Mai mult, Zhanna Leshchynska a subliniat „că în acest moment, vedem că China nu susține eforturile Ucrainei, dar încearcă cumva să joace un rol prezentând documentul de poziție. Noi așteptăm ca China să fie mai activă pe direcția susținerii politice a Ucrainei și de asemenea să își folosească influența, în calitate de partener strategic fără limite cu Federația Rusă. Pentru că ei au un contact bun la toate niveluri, dialoghează frecvent, așteptăm să ceara Federației Ruse să oprească războiul și să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

China solicită încetarea războiului din Ucraina

Pe de altă parte, cu privire la documentul de poziție intitulat „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, prezentat astăzi, Ambasadorul UE în China, E.S. Jorge Toledo, a declarat că documentul nu este o propunere de pace. „Din ce am văzut, nu este menționată agresiunea care este clară. Este o agresiune ilegală și neprovocată. Aceasta ne îngrijorează.”

Apoi, cu privire la mențiunile care privesc arhitectura de securitate și autonomia strategică a Europei și îngrijorările privind securitatea din zona Eurasia, Toledo a declarat că mulțumește foarte mult, dar „trebuie să transmit prietenilor noștri chinezi că nu avem nevoie de nimeni care să ne spună care este autonomia noastrategică, pentru că o avem, iar ca parte a autonomiei noastre strategice ne aflăm în spatele Ucrainei”.

Pe aceste considerente, Jorge Toledo a subliniat că în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, China are responsabilități speciale pentru a apăra și promova respectul pentru privind integritatea, suveranitatea și independența Ucrainei. Mai mult, în opinia Ambasadorului UE, documentul de poziție prezentat de China nu este o propunere de pace pentru că nici partea chineză nu îl denumește în acest fel, a concluzionat Dan Tomozei în articolul publicat pe site-ul dantomozei.ro.