China a publicat planul de pace. Care este poziția Beijingului în războiul din Ucraina și ce părere are despre folosirea armelor nucleare

China a publicat planul de pace. Care este poziția Beijingului în războiul din Ucraina și ce părere are despre folosirea armelor nucleare Xi Jinping / Sursa foto: EPA/WU HAO

Ministerul de Externe al Chinei a publicat un document în care își prezintă poziția pe care o au în războiul dintre Rusia și Ucraina. Documentul în 12 puncte cere reluarea discuțiilor de pace și încetarea sancțiunilor unilaterale. Oficialii de la Beijing au ținut să își facă publică și părerea cu privire la utilizarea armelor nucleare.

Beijingul a întocmit un document de pace, din 12 puncte, între Rusia și Ucraina. Vineri, 24 februarie, Ministerul de Externe al Chinei a postat un document de poziție prin care cere reluarea negocierilor de pace și încetarea sancțiunilor unilaterale. De asemenea, în act se precizează poziția oficialilor chinezi cu privire la folosirea armelor nucleare.

„Conflictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite alimentarea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să împiedice deteriorarea și mai mult a crizei sau chiar ieșirea de sub control”, se arată în documentul publicat de Ministerul de Externe din China.

Documentul, format din 12 puncte, este un mod prin care Beijingul se prezintă ca mediator de pace neutru. Prin acest act, oficialii din China încearcă să echilibreze situația între parteneriatul „fără limite” cu Moscova și relațiile cu Occidentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda documentului de pace, liderii de Beijing refuză să recunoască natura conflictului și evită nu îl numească „invazie”. De asemenea, ei sunt sprijin diplomatic și economic pentru Rusia. Actul de poziție a fost emis după ce Occidentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la asistenta militară pe care China ar putea să o ofere, îngrijorări negate de oficialii de la Beijing.

China cere reluarea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina

Documentul de poziție publicat de Ministerul de Externe al Chinei include îndemnarea ambelor părți la reluarea negocierilor de pace.

„Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza din Ucraina”, se arată în document, adăugând că China va juca un „rol constructiv”, fără a oferi detalii.

În document se mai spune că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie susținute în mod eficient”, însă nu este recunoascută încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia și nici nu a fost menționat cuvântul „invazie”.

Oficialii de la Beijing susțin că ar trebui abandonată „mentalitatea Războiului Rece” și critică, în mod voalat, SUA.

„Securitatea unei regiuni nu ar trebui să fie obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime în materie de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător”, se arată în document, reluând aparent punctul de vedere al Moscovei, care acuză Occidentul că a provocat războiul prin extinderea NATO.

În documentul publicat de Ministerul de Externe al Chinei, par să fie criticate sancțiunile occidentului, precizându-se că „sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele nu fac decât să creeze noi probleme”.

„Țările relevante ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale și de „jurisdicția cu braț lung” împotriva altor țări, astfel încât să își facă partea lor în detensionarea crizei ucrainene”, se mai menționează în documentul publicat de China.

Care este poziția Chinei față de utilizarea armelor nucleare

Oficialii de la Beijing subliniază, în document, opoziția față de utilizarea armelor nucleare. Această poziție a fost comunicată și de Xi Jinping liderilor occidentali anul trecut.

„Armele nucleare nu trebuie folosite și războaiele nucleare nu trebuie să fie purtate. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare trebuie să fie opusă. Proliferarea nucleară trebuie prevenită și trebuie evitată criza nucleară”, se arată în document.

China lansează avertizări cu privire la atacul asupra centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice, potrivit cnn.com.