Vladimir Putin, noi acuzații la adresa Uniunii Europene. Cum vrea să scape de sancțiuni: „Vrem să dăm îngrășăminte gratuit celor care au nevoie”

Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a acuzat UE că blochează procedura de donare a cantității de 300.000 de tone de îngrăşăminte către state sărace. Moscova acuză sancțiunile impuse de statele occidentale care o împiedică s-și exporte mărfurile.

„Culmea cinismului este că până şi oferta noastră de a transfera gratuit 300.000 de tone de îngrăşăminte ruseşti blocate în porturile europene, din cauza sancţiunilor, spre ţări care au nevoie rămâne în continuare fără răspuns”, a declarat Vladimir Putin.

El a făcut o serie de afirmații legat de sancțiunile impuse Rusiei, după invazia pe care a declanșat-o în Ucraina, în luna februarie, în cadrul unui eveniment de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 20 de noi ambasadori.

„E clar, nu vor să lase companiile noastre să câştige bani. Dar noi vrem să dăm (acele tone de îngrăşăminte) gratuit ţărilor care au nevoie”, a mai spus Vladimir Putin în fața diplomaților.

Totodată, Vladimir Putin a criticat „sancţiunile nelegitime” adoptate de mai multe state occidentale împotriva Rusiei. Acestea afectează, după cum a afirmat el, o serie de „state nevinovate care suferă din cauza unei astfel de politici”. El a făcut referire la țările în curs de dezvoltare şi cele mai sărace”. El a precizat că ţările din Africa, Asia de Sud şi America Latină au fost afectate de restricţiile occidentale legate de aprovizionarea cu energie, hrană şi îngrăşăminte ruseşti, conform AFP.

Rusia este unul dintre furnizorii importanți de îngrășăminte

Declarațiile lui Vladimir Putin intervin în condițiile în care Moscova contestă din ce în ce mai mult acordurile de la Istanbul care permit exportul de grâu şi porumb din Ucraina. Kremlinul susţine în special că cele mai multe din produsele alimentare ucrainene merg în ţările europene, ceea ce Kievul neagă. Criticile Moscovei la adresa acordurilor de la Istanbul suscită temeri că exporturile ucrainene vor fi din nou împiedicate. Conflictul din Ucraina stârnește îngrijorări, la nivel mondial, cu privire la securitatea alimentară, pe fondul creşterii generalizate a preţurilor pe pieţe.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali de cereale și îngrășăminte pentru agricultură. Companiile rusești nu-și pot vinde producţia din cauza pachetelor de sancțiuni impuse de statele occidentale care afectează în special sectoarele financiar şi logistic.

De menționat că în anul 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia a fost principalul exportator de îngrășăminte pe bază de azot și al doilea mare furnizor de îngrășămite pe bază de fosfor și potasiu. Informația apare în statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).