Ministerul de Finanțe al Rusiei a propus majorări de preț la vodcă și coniac, dar ar urma să fie decise scumpiri și la alte tipuri de băuturi alcoolice. Decizia ar urma să intre în vigoare din anul 2023.
Guvernul Rusiei a luat în calcul creșterea prețului minim al vânzării cu amănuntul pentru vodca, de la 261 de ruble la 281 de ruble (4,8 dolari) pentru 0,5 litri. Scumpiri sunt anunțate și la coniac, acestea fiind de până la 517 (8,86 de dolari) ruble pentru 0,5 litri, de la 480 de ruble cât este acum.
Rusia scumpește produsele alcoolice, începând cu vodca
Existența unor astfel de prețuri minime a fost stabilită în Rusia încă din anul 2009, atunci când statul rus a dorit să combată producția de vodcă la negru prin impunerea unor astfel de limite de preț.
De altfel, în ultimele opt luni, producția de vodcă din Rusia a crescut cu 9,2% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, iar la coniac creșterea a fost de 14,9%, raportat tot la anul 2021.
Vladimir Putin, deranjat de consumul de alcool al oficialilor din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin ar fi îngrijorat de problema abuzului de alcool în rândul „cercului său intim" și a conducerii de vârf a Federației Ruse, despre care surse apropiate regimului susțin că a devenit deosebit de divizată începând din luna februarie a acestui an.
Publicația rusească cu sediul în Letonia Meduza face referire la mai multe surse apropiate administrației președintelui Rusiei. Potrivit acestora, Putin a început să acorde o atenție deosebită problemei abuzului de alcool, întrucât, pe fondul războiului împotriva Ucrainei, oficialii ruși ar fi început să bea mult mai des.
„Oamenii își eliberează stresul în acest fel încă din februarie. Miniștrii, adjuncții lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, unii șefi de corporații de stat și guvernatori” a spus sursa citată de publicația Meduza.
Regimul lui Putin, destabilizat
Conform aceleiași publicații, principalele cauze ale „stresului”, urmat de consumul excesiv de alcool, ar fi legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar și de sancțiunile economice: „S-au așezat [în februarie – n.a.] la un pahar. Unii dintre ei au fost absorbiți de băutură”, a spus sursa citată de Meduza.
Cu toate acestea, alte două surse au susținut că problemele Rusiei pe front nu afectează atitudinea oficialilor față de alcool, deoarece au „propriile probleme și propriul război” în Rusia.
Potrivit publicației Meduza, președintele rus a început să se îngrijoreze în legătură cu abuzul de alcool pentru că disciplina în rândul liderilor și oficialilor ruși de rang înalt a început să aibă de suferit: „Unii dintre ei dispar înainte de un eveniment important; unii raportează într-un mod vag și confuz. Publicul larg poate vedea acest lucru”, spun sursele Meduza.