Vladimir Putin ar fi dispus să oprească războiul din Ucraina. Președintele rus și-ar dori un armistițiu negociat care să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă.
Vladimir Putin vrea să oprească războiul din Ucraina
Vladimir Putin este dispus să oprească războiul din Ucraina. Singura condiție a acestuia ar fi ca armistițiul să recunoască actualele linii de pe câmpul de luptă. În cazul în care această solicitare nu este acceptată, liderul rus este dispus să continue războiul cu Ucraina și Occidentul.
Informațiile, transmise către Reuters de patru surse rusești, au la bază discuții din rândul elitei Kremlinului.
Putin înţelege că orice noi progrese semnificative pe front ar necesita o altă mobilizare la nivel naţional, pe care nu şi-o doreşte. Ultima mobilizare la nivel național se pare că a speriat o parte a populaţiei din Rusia, mii de bărbați alegând să părăsească țara.
Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte
Sursele au declarat că liderul rus și-a exprimat frustrarea în privința încercărilor Occidentului de a bloca negocierile:
„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului - pentru a îngheţa războiul", a declarat un alt membru din grupul celor patru.
Dmitri Peskov a declarat că liderul Kremlinului a spus în repetate rânduri că Rusia este deschisă la dialog pentru a-şi atinge obiectivele. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a mai spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare şi că, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forţele armate.
Înghețarea conflictului pe granița actuală
Insistenţa lui Putin de a securiza orice câştig pe câmpul de luptă într-un acord nu este negociabilă. Vladimir Putin ar fi dispus să se mulţumească cu teritoriul pe care îl are acum şi să îngheţe conflictul la actualele linii de front:
„Putin va spune că am câştigat, că NATO ne-a atacat şi că ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat", a spus una dintre surse.
O înghețare a conflictului i-ar aduce Rusiei bucăţi substanţiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022.
Vladimir Putin își dorește o negociere directă cu Statele Unite ale Americii
Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea în termenii lui Putin nu este o soluţie. El a promis să recupereze teritoriile pierdute, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
În 2022, el a semnat un decret care stipulează în mod oficial că orice discuţii cu Putin sunt „imposibile".
În februarie, trei surse ruseşti au declarat pentru Reuters că Statele Unite ale Americii au respins o sugestie asemănătoare.
Ucraina crede că armistițiul propus are ca scop perturbarea summitului de pace din Ucraina
Dmitro Kuleba a reacționat cu privire la disponibilitatea Moscovei de a conveni o încetare a focului. Ministrul de externe ucrainean este de părere că se încearcă perturbarea viitorului summit de pace. Summitul va avea loc luna viitoare în Elveția:
„Putin încearcă în mod disperat să deraieze summitul de pace din Elveția din 15-16 iunie”, a declarat Dmitro Kuleba pe rețeaua de socializare X.
Ucraina a respins în trecut un astfel de scenariu. Kievul a declarat în repetate rânduri că dorește retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate. O înghețare a frontului ar fi în dezavantajul Kievului.