Oligarhul Evgheni Prigoji, finanțatorul companiei de mercenari Wagner, își dorește puterea politică în Rusia. El l-ar putea înlocui chiar pe Vladimir Putin, în contextul viitoarelor alegeri programate pentru anul viitor la Moscova. În ultimele luni, Prigojin este din ce în ce mai prezent în spațiul public, iar de curând a propus chiar încetarea războiului din Ucraina.
O analiză jurnalistică evaluează ieșirile publice ale oligarhului Evgheni Prigojin din ultima perioadă, în concordanță cu speculațiile privind intențiile sale pentru viitoarele alegeri din Rusia. Concluzia este că, cel mai probabil, comandantul mercenarilor Wagner își dorește puterea la Moscova, iar pentru aceasta este dispus să cheltuie foarte mult. Sunt voci care arată, conform Euronews, că Prigojin ar ținti chiar scaunul lui Vladimir Putin, din ce în ce mai contestat, atât în interior, cât și în exteriorul Rusiei.
„Prigojin este un personaj care nu merită să fie respectat. Este un om care s-a ridicat făcând tot ce doresc Putin și Kremlinul – și, evident, și-a făcut și lui bine”, este de părere profesorul Mark Galeotti, un analist al politicii ruse.
Prigojin a fost implicat într-o „fermă de troli” care a urmărit influențarea alegerilor din 2016 și din 2020, din Statele Unite. El este în atenția FBI pentru acest lucru. Mai mult, a fost implicat în tot felul de afaceri dubioase și lovituri de stat pe continentul african, prin compania de mercenari Wagner.
Evgheni Prigojin pregătește preluarea unui partid
În prezent, Evgheni Prigojin urmărește preluarea unui partid politic din Rusia despre care analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului avertizează că ar putea declanșa „divizarea în cadrul Kremlinului”.
„Este clar că încearcă să se poziționeze pentru a juca un rol public în politica rusă. Există o întrebare care planează din ce în ce mai mult în politica rusă: ce se va întâmpla după Putin. Putin nu este în pericol de a fi răsturnat. Dar el îmbătrânește și, pe măsură ce dictatorii îmbătrânesc, cei cu ambiții încearcă să se poziționeze pentru a umple golul lăsat de moartea liderului”, a precizat Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton.
Forța sa se bazează pe mercenarii Wagner și pe averea impresionantă acumulată de pe urma regimurilor africane, în schimbul exploatării minelor lor de aur.
Implicat puternic în războiul din Ucraina, Prigojin și-a construit imaginea unui om puternic, bun pentru un rol important în politica rusă. El a avut luări de poziție contondente împotriva responsabililor din armata rusă pentru modul în care coordonează campania din Ucraina.
Un opozant al Kremlinului?
În urmă cu câteva zile, Prigojin a cerut încheierea invaziei din Ucraina, uimind pe toată lumea, în special pe reprezentanții elitei politice de la Moscova.
„Prigojin este... cineva care poate găsi modalități de funcționare a sistemului, dar întotdeauna, într-o oarecare măsură, se află la marginea acelui sistem, la limitele a ceea ce este acceptabil și inacceptabil. El nu se identifică cu elita oligarhică, dar este un străin, chiar dacă este foarte bogat acum”, a adăugat profesorul Beissinger.
El a precizat că Prigojin este tolerat pentru că îi este „util lui Putin” deoarece oferă servicii pe care armata oficială nu le poate oferi. Mercenarii Wagner au fost acuzați că au încălcat drepturile omului peste tot în întreaga lume.
Profesorul Mark Galeotti este sceptic
Pe de altă parte, profesorul Mark Galeotti este sceptic cu privire la ascensiunea lui Evgheni Prigojin, spunând că nu crede în speculațiile din spațiul public.
„Nu văd vreun semn al unor ambiții politice. Toată discuția asta că el ar putea fi următorul președinte sau ministru al Apărării este o prostie absolute. Nu are nicio bază în realitate (…) Chiar dacă i s-ar acorda o putere mai mare, ar fi un instrument al Kremlinului, fără să aibă de fapt vreo autonomie reală. Cred că este întotdeauna periculos să îl excluzem pe Prigojin. El este antreprenor. Este oportunist și nemilos. Va face orice va fi necesar”, a spus Galeotti.
Pe lângă o „furtună mediatică care se autoalimentează”, Galeotti spune că una dintre principalele surse pentru speculații despre așa-zisele ambiții politice ale lui Progojin este faptul că el este foarte deschis. Dușmanii săi politici sunt, de asemenea, „foarte fericiți” să încurajeze această idee pentru a crea o ruptură între el și Putin, crede Galeotti.