Succesul din Bahmut înregistrat de mercenarii Wagner i-a adus o popularitate destul de mare liderului grupării. Acest lucru nu pare să fie văzut cu ochi buni de președintele Vladimir Putin, care a devenit îngrijorat de modul în care evoluează lucrurile. Evgheni Prigojin a susținut un discurs în care a acuzat că i s-a întrerupt orice mijloc de comunicare cu liderul de la Kremlin și cu alți oficiali ruși.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, pare să fie îngrijorat de popularitatea pe care o are acum Evgheni Prigojin. Liderul grupării de mercenari Wagner a crescut în ochii tuturor celor care susțin războiul din Ucraina după ce a reușit un succes în Bahmutul.
Armata de mercenari s-a dovedit a fi o forță de luptă decisivă pentru rușii din Ucraina. Având în vedere victoriile grupului Wagner, Prigojin a început să critice oficialii ruși ai apărării. Acest lucru a declanșat o rivalitate între acesta și Vladimir Putin.
Potrivit unui analist politic rus, liderul de la Kremlin a început să fie îngrijorat de popularitatea lui Prigojin și se teme că acesta ar putea râvni la postul său de președinte al Federației Ruse. Analistul politic susține că șeful grupării de mercenari ar pune la cale o „lovitură de stat”.
„În ultimul an, Prigojin a devenit mai cunoscut și și-a asumat acest rol populist”, a declarat Olga Lautman, analist politic rus, pentru Express.
În cel mai recent conflict dintre Progojin și oficialii de la Kremlin, acesta l-a acuzat pe comandantul central rus de „trădare”, acuzându-l că nu a furnizat muniția de care grupul Wagner are nevoie pentru a învinge armata ucraineană în Bahmut.
Analistul politic rus susține că, în acest moment, Vladimir Putin a tăiat orice mijloc prin care liderul grupării de mercenari poate comunica. Astfel, a fost întreruptă orice comunicare între oficialii cheie din apărare și securitate și Prgojin.
Vladimir Putin, îngrijorat de popularitatea liderului mercenarilor Wagner
Evgheni Prigojin a susținut un discurs joi, 9 martie, în care se plânge că muniția promisă de oficialii de la Kremlin nu a ajuns încă la ei. Acesta susține că toate căile de comunicare i-au fost întrerupte, pentru a nu mai cere muniție.
„Aprovizionarea noastră cu muniție nu s-a îmbunătăți. Dar într-adevăr a existat o schimbare. Pentru a nu mai cere muniție, au fost oprite toate telefoanele speciale de comunicare din birourile, din toate unitățile. Au blocat toate permisele către agențiile de stat care iau decizii. Nu le voi numi ca să nu-i discreditez în niciun fel. Așa că acum nu pot întreba decât prin presă”, a spus Prigojin.
Cel mai probabil, Vladimir Putin a fost cel care a ordonat oprirea mijloacelor de comunica. În prezent, cei doi sunt încă aliați și luptă în aceeași tabără. Succesul din Bahmut se datorează, în mare parte, grupului Wagner. Aceștia au luptat pentru liderul de la Kremlin în conflicte din întreaga lume și gruparea s-a extins în ultimul timp. Prigojin a recrutat în armata sa criminali și violatori din închisori.