Vladimir Putin, în drum spre un nou mandat. Cum și-a eliminat adversarii și cine sunt marionetele

Vladimir Putin, în drum spre un nou mandat. Cum și-a eliminat adversarii și cine sunt marionetele Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 15-17 martie, unde Vladimir Putin este favorit, având în vedere absența unor contracandidați serioși și eliminarea opoziției. Publicația Reuters a făcut o listă a candidaților în cursă și a celor care au fost excluși, deși și-ar fi dorit să candideze.

Vladimir Putin

Cu responsabilitatea tuturor funcțiilor de stat, actualul președinte Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, se așteaptă să câștige ușor un nou mandat de șase ani. Criticii Kremlinului îl descriu ca fiind un autocrat criminal de război, dar sondajele arată că majoritatea rușilor îl susțin, considerându-l un lider ferm necesar pentru a contracara ceea ce ei percep ca o influență invazivă și expansivă a Occidentului. Un institut de sondaje de stat a raportat că peste 75% dintre ruși sunt pregătiți să voteze pentru Putin, conform cercetărilor sale din februarie.

Fost locotenent-colonel în KGB, Putin a fost numit președinte interimar în ultima zi a anului 1999 de către Boris Elțîn. El a avut două mandate de patru ani, între 2000 și 2008, apoi a fost prim-ministru între 2008 și 2012. A revenit în funcția de președinte în 2012, odată cu prelungirea mandatelor prezidențiale la șase ani, și din nou în 2018. În 2020, modificări constituționale i-au permis lui Putin să servească încă două mandate de șase ani începând cu 2024, sugerând că ar putea rămâne la putere până în 2036.

Nikolai Haritonov, un potențial contracandidat al lui Vladimir Putin

La vârsta de 75 de ani, membru al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Haritonov este candidatul oficial al Partidului Comunist, ale cărui candidaturi au ocupat constant locul al doilea, departe în urma lui Putin, la fiecare alegeri prezidențiale din 2000 încoace. Haritonov, originar din Siberia, a candidat și în 2004, obținând 13,8% din voturi, în timp ce Putin a primit 71,91%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un institut de sondare a opiniei publice a declarat în februarie că aproximativ 4% dintre ruși sunt dispuși să voteze pentru el.

Agenția de știri de stat TASS l-a citat pe Haritonov spunând că nu îl poate găsi pe liderul de la Kremlin vinovat. "El (Putin) își desfășoară propriile sale activități, de ce l-aș critica?", a declarat el.

Haritonov susține ceea ce Vladimir Putin numește "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina, dar în trecut a criticat unele dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin, Rusia Unită. El beneficiază de sprijinul lui Gennadi Zyuganov, liderul veteran al Partidului Comunist, în vârstă de 79 de ani.

Leonid Slutski

Leonid Slutski, în vârstă de 56 de ani, membru de rang înalt al Dumei de Stat, este liderul Partidului Liberal-Democrat al Rusiei (LDPR), caracterizat de o orientare ultranaționalistă. A preluat funcția de lider permanent al partidului după decesul liderului veteran și strident al LDPR, Vladimir Zhirinovsky, în 2022. Slutski, prezent des în emisiunile de televiziune de stat, unde își exprimă opiniile anti-occidentale, încearcă să capitalizeze popularitatea predecesorului său decedat printre ruși, desfășurând campanie electorală sub sloganul "Zhirinovsky continuă să trăiască".

Un institut de sondaje a opiniei publice a declarat în februarie că aproximativ 4% dintre ruși sunt dispuși să voteze pentru el.

Slutski a fost de mult timp președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului. A pledat pentru necesitatea ca Rusia să câștige războiul din Ucraina și pentru menținerea prețurilor la alimente la un nivel scăzut.

În 2018, un grup de jurnaliste l-au acuzat pe Slutski de hărțuire sexuală. O comisie parlamentară l-a achitat, dar acuzatoarele sale au susținut că au existat încercări de mituire.

Vladimir Davankov

Vladimir Davankov, în vârstă de 40 de ani, este vicepreședinte al Dumei de Stat și deputat al partidului politic Oameni Noi, fondat în 2000, la înființarea căruia a contribuit tatăl său, om de afaceri. Este cel mai tânăr candidat înregistrat și a primit mai multe distincții de stat, inclusiv una din partea lui Putin.

A declarat că nu își va critica adversarii politici. Sloganurile sale de campanie principale sunt "Da la schimbări!" și "E timpul pentru oameni noi!". Davankov încearcă să se poziționeze ca o persoană care se opune restricțiilor excesive asupra libertății personale a oamenilor și - în contextul politicii rusești - ca o persoană mai liberală.

Fără a menționa numele Ucrainei, el a declarat că este în favoarea păcii și a discuțiilor, dar în condițiile Moscovei și fără cedări de teritorii.

Peste 5% dintre ruși sunt gata să voteze pentru el, potrivit institutului de sondaje.

Aleksei Navalnîi, adevăratul adversar al lui Vladimir Putin

Navalnîi, care a decedat la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica în luna februarie, își dorea să devină președinte al Rusiei și a fost cel mai aprig critic intern al lui Putin. Susținătorii săi îl acuză pe Putin că l-a asasinat, însă Kremlinul a respins aceste acuzații.

În timpul vieții, Navalnîi a acuzat Kremlinul că l-a ținut departe de politică, fabricând o serie de dosare penale împotriva sa - inclusiv pentru fraudă și extremism - pentru a-l închide în închisoare.

Navalnîi l-a acuzat pe Vladimir Putin că l-a otrăvit în 2020, însă Putin a negat aceste acuzații.

Kremlinul l-a prezentat pe Navalnîi ca fiind un extremist susținut de SUA, care urmărește să destabilizeze Rusia și care a comis infracțiuni reale. Principalii aliați ai lui Navalnîi sunt fie în închisoare, fie trăiesc în afara Rusiei.

Iulia, văduva sa, a apelat la rușii care îl susțin pe defunctul ei soț să se prezinte la secțiile de votare pe 17 martie, la prânz, pentru a-și exprima astfel sentimentele. În trecut, Kremlinul a considerat astfel de apeluri drept "provocări".

Aleksei Navalnîi

Sursa: Arhiva EVZ

Boris Nadejdin

Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a încercat să desfășoare o campanie îndelungată pe o platformă anti-război, dar Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a descalificat în februarie.

Nadejdin a surprins unii analiști prin criticile sale la adresa a ceea ce Kremlinul numește "operațiunea militară specială" din Ucraina, pe care candidatul a denumit-o "o greșeală fatală" și despre care a declarat că va încerca să o încheie prin negocieri.

Criticii Kremlinului susțin că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis nici măcar să facă campanie și să strângă semnături fără aprobarea autorităților, lucru pe care el l-a respins.

În cele din urmă, CEC a declarat că a descoperit deficiențe în semnăturile pe care el și aliații săi le-au adunat în sprijinul candidaturii sale și că unele dintre acestea aparțineau unor persoane decedate. CEC a concluzionat că Nadejdin nu a reușit să adune cele 100.000 de semnături autentice necesare pentru a deveni candidat. De atunci, acesta a contestat fără succes descalificarea sa la Curtea Supremă.

Singura femeie care a îndărznit: Ekaterina Dunţova

Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova, în vârstă de 40 de ani, a intenționat să se prezinte ca și candidată la președinție și a cerut încetarea conflictului din Ucraina și eliberarea deținuților politici. Cu toate acestea, nefiind un nume cunoscut în interiorul Rusiei, oficialii electorali au descalificat-o în decembrie, invocând "numeroase încălcări" în documentele depuse pentru susținerea candidaturii sale. Încercările sale de a contesta decizia au eșuat.

Când Dunţova a anunțat în noiembrie că dorește să candideze, comentatorii au descris-o în diferite moduri ca fiind neobișnuită, curajoasă sau ca făcând parte dintr-un plan pus la cale de Kremlin pentru a crea o aparență de competiție.