Un nou premiu pentru pace acordat de președintele rus Vladimir Putin, care poartă numele lui Lev Tolstoi, i-a învrăjbit pe descendenții scriitorului.
La data de 9 septembrie, la celebrul Teatru Bolshoi din Moscova, a fost decernat primul Premiu Internațional Lev Tolstoi pentru Pace, Uniunii Africane. La eveniment au fost prezente mai multe personaje importante din Rusia.
„S-ar întoarce în mormânt” dacă ar ști, „dar sperăm că nu aude nimic”, a declarat strănepotul său, Stephan Tolstoi, într-un interviu acordat AFP la Stockholm.
Lev Tolstoi, folosit de Vladimir Putin pentru acordarea Premiului pentru Pace
Un elegant cetățean suedez în vârstă de 83 de ani, urmașul marelui scriitor a fost furios când a aflat despre inițiativă. Unul dintre pilonii literaturii universale a fost un pacifist fervent, opus tuturor formelor de stat și de guvernare. Este cunoscut pentru că și-a povestit experiența de soldat în timpul asediului de la Sevastopol în Războiul Crimeii din 1854-1855.
„Este un premiu pentru pace. Și cred că este perfect să îl asociem cu numele lui. Nu este nimic în neregulă cu asta”, a declarat Stephan Tolstoi. „Problema este că a fost inițiat de o țară aflată în război și care invadează o altă țară”, a spus el, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.
„Și asta face această chestiune mai complicată și destul de deranjantă”, a adăugat el.
Premiul Tolstoi contribuie la „formarea noii ordini mondiale multipolare”, a afirmat președintele rus Vladimir Putin într-o declarație care a însoțit anunțarea premiului.
Ce jocuri de culise face dictatorul de la Kremlin
Selectarea Uniunii Africane ca prim laureat a fost probabil o alegere strategică, Kremlinul încercând să își extindă influența asupra continentului.
În această luptă pentru putere cu Occidentul, Moscova l-a recrutat pe stră-strănepotul autorului „Război și pace”, Vladimir Tolstoi, ca membru al consiliului de administrație al premiului.
„A fost întotdeauna în favoarea unei lumi drepte”, a declarat Vladimir Tolstoi în iunie la televiziunea rusă de stat Channel One.
„Descendenții lui Tolstoi trăiesc peste tot în lume și au susținut această inițiativă”, a declarat fostul consilier prezidențial pe probleme culturale și directorul Muzeului Tolstoi din Moscova.
„Nu!”, a spus vărul său îndepărtat din Stockholm. „S-a spus că membrii familiei Tolstoi au fost întrebați în prealabil, iar noi cu siguranță nu am fost”, a spus Stephan, conform themoscowtimes.com.