Uniunea Europeană pregătește sancțiuni severe, după valul de atacuri lansate Rusia pe tot continentul

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni severe, după valul de atacuri lansate Rusia pe tot continentulViktor Orban și Vladimir Putin. Sursa foto: Viktor Orban/ Facebook

Uniunea Europeană a făcut la mijlocul acestei săptămâni un pas important pentru sancționarea Rusiei. Țară ce se face vinovată pentru o serie de atacuri hibride recente și acte de sabotaj pe tot „Bătrânul Continent”.

UE și NATO au acuzat Moscova că se află în spatele mai multor incidente menite să destabilizeze Occidentul. În contextul în care cele două părți se află în conflict din cauza războiului din Ucraina.

În ultimele luni, autoritățile din mai multe țări ale UE - inclusiv Germania, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia - au raportat descoperirea unor comploturi sau incidente, inclusiv incendieri, puse la cale de Moscova.

Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au aprobat crearea unui nou cadru juridic pentru a impune interdicții de viză și înghețarea activelor celor responsabili de atacuri.

Uniunea Europeană pregătește alte sancțiuni pentru Rusia

După semnarea oficială a textului ce se va petrece săptămâna viitoare, UE poate adăuga numele anumitor agenți sau entități rusești pe lista neagră, au anunțat oficialii.

Oficialii europeni sunt de părere că acțiunile Rusiei vizează în parte subminarea sprijinului acordat Kievului.

Țările UE - împreună cu Statele Unite - au furnizat cea mai mare parte a sprijinului pentru Ucraina de când Kremlinul a lansat marea invazie, februarie 2022. UE a impus deja 14 runde de sancțiuni împotriva Rusiei în aceeastă perioadă.

În încercarea de a reduce activitățile destabilizoare ale Moscovei, mai multe țări UE, în frunte cu Cehia, au făcut presiuni pentru a introduce măsuri care să împiedice diplomații ruși să circule liber în cadrul blocului comunitar.

Până în prezent, nu a existat un consens pentru această măsură. Mai mult, Ungaria - cel mai apropiat aliat al Moscovei din cadrul blocului comunitar i-a înfuriat pe ceilalți membri ai UE, după ce a relaxat regulile de acordare a vizelor pentru cetățenii din Rusia, conform themoscowtimes.com.