Vladimir Putin a vorbit despre relația Rusiei cu UE, cu un înalt oficial de la Consiliul Europei. Ce nu merge între cele două părți.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu este deloc încântat de relația pe care țara sa o are cu UE. Liderul de la Kremlin a discutat telefonic, în urmă cu câteva zile, cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Înainte de un summit al Celor 27. „Vladimir Putin a estimat că starea legăturilor Rusia-UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuală a partenerilor.” Au anunțat oficialii de la Kremlin în cadrul unui comunicat de presă.
Vladimir Putin, nemulțumit de atitudinea pe care UE o are față de Rusia în ultima vreme
Un summit european, în cadrul căruia ar urma să fie validate noi sancţiuni împotriva Moscovei, urmează să se desfăşoare joi şi vineri prin videoconferinţă.
„De partea rusă, voinţa de a restabili un format de cooperare depolitizat cu Uniunea Europeană (...) a fost subliniată”. S-a mai precizat de la Kremlin.
Cei doi lideri au discutat în special despre vaccinul rus Sputnik V împotriva COVID-19. Și despre folosirea sa potenţială în UE. De asemenea, s-a mai vorbit despre războiul din Ucraina şi despre situaţia din Belarus. Acolo unde puterea a reprimat o amplă mişcare de protest, notează AFP, subiecte de dezacorduri profunde.
„Se folosesc de acest personaj chiar acum, în momentul în care toate ţările din lume, inclusiv ţara noastră, resimt epuizarea, frustrarea şi nemulţumirea”
Relația dintre Rusia și UE a devenit foarte tensionată după ce disidentul Aleksei Navalnîi a fost arestat și încarcerat la Moscova. „Opozanţii noştri şi potenţialii adversari au mizat permanent pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit permanent.” Afirma Vladimir Putin luna trecută.
„Se folosesc de acest personaj chiar acum. În momentul în care toate ţările din lume, inclusiv ţara noastră, resimt epuizarea, frustrarea şi nemulţumirea. Din cauza condiţiilor de trai, din cauza nivelului veniturilor”. Mai declara liderul de la Kremlin legat de presiunea pe care o simte din partea țărilor membre ale UE.