Pericol de război la granița moldoveană. Kremlinul vrea să destabilizeze democrația la Chișinău

Evghenia Guțul și Vladimir Putin/Sursa foto: Facebook

Vladimir Putin nu vede cu ochi buni procesul de democratizare în Republica Moldova. Drept urmare, prin intermediul unor politicieni pro-ruși încearcă să destabilizeze țara în pragul alegerilor.

 

Kremlinul apelează la politicieni pro-ruși, din Republica Moldova pentru a provoca dezordini în viața politică și socială a țării. Avertismentul vine din partea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Vladimir Putin nu renunță la Moldova

Potrivit analizei efectuate de Institutul pentru Studiul Războiului, Rusia vrea să împiedice Moldova să intre în Uniunea Europeană. Și totodată caută pretexte pentru viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului. Iar în acest sens, Vladimir Putin folosește declarațiile guvernatorului regiunii autonome pro-ruse Găgăuzia. Evghenia Guţul, a sugerat că oficialii români controlează guvernul de la Chișinău.

Guțul a dat de înțeles, într-un interviu, pentru o televiziune de stat rusă, „Pervîi Kanal”, că Moldova nu este un stat suveran. În acest sens, a afirmat că în cazul inițierii procesului de secesiune, va exista o reacție din partea Chișinăului, dar și a Bucureștiului. Este o declarație pe placul lui Vladimir Putin

Evghenia Guțul a afirmat că autoritățile moldovenești ar putea răspunde la o eventuală secesiune a Găgăuziei cu „declarații zgomotoase, amenințătoare”. Ba, mai mult, chiar ar putea trimite trupe în Găgăuzia. Pe de altă parte, a afirmat că unirea cu România ar fi „moartea” Moldovei, limbii și culturii moldovenești. Guțul este folosită de Vladimir Putin pentru a-și pune în aplicare planurile de destabilizare în Moldova.

Anterior, Guțul, susținută de Moscova, a amenințat că Găgăuzia își va declara independența, dacă Republica Moldova s-ar uni cu România.

Maia Sandu la București Sursa foto: Twitter

Ce se ascunde în spatele declarațiilor

Analiștii militari cred că interviul dat de Guțul la televiziunea rusă urmărește să creeze condiții pentru o eventuală invazie rusească ordonată de Vladimir Putin. Rușii ar putea pătrunde în Moldova în contextul în care Ucraina ar fi înfrântă. Mesajul se îndreaptă către un public rusofon și pro-rus din Găgăuzia, republica separatistă pro-rusă a Moldovei.

Vladimir Putin consideră probabil acțiunile sale în Republica Moldova ca parte a conflictului geopolitic cu Occidentul.

Ministerul rus al Afacerilor Externe (MFA) au sugerat recent că țările occidentale conduc politica de securitate națională a guvernului armean. Totodată au spus că Finlanda și-a „pierdut independența în luarea deciziilor în materie de politică externă” după aderarea la NATO.

Anterior, Kremlinul a făcut afirmații false similare că NATO controlează Ucraina și folosește Kievul pentru a amenința Rusia. Scopul acestor declarații au fost de a submina suveranitatea ucraineană și de a justifica invazia.

Sursa foto: Dreamstime.com

Vladimir Putin vrea să facă jocurile în Moldova

Șefa prorusă a regiunii autonome Găgăuzia a amenințat că-și va declara independenţa dacă Republica Moldova, va alege să se unească cu România.

„Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută. Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia'', a scris Guţul pe Telegram.

Evghenia Guţul a reacţionat la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. Premierul român a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (...) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă”.

Fostă membră a partidului prorus Şor, interzis în Republica Moldova, Evghenia Guțul a obţinut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan în Găgăuzia, de anul trecut.