Găgăuzia a cerut Rusiei livrare directă de gaz, la un preț special. Ce mișcare va face Vladimir Putin

Găgăuzia a cerut Rusiei livrare directă de gaz, la un preț special. Ce mișcare va face Vladimir Putin

Găgăuzia a cerut ajutor de la Rusia. Evghenia Guțul i-a cerut lui Vladimir Putin ca Gazprom să livreze gaz direct în această regiune, la preț special. Afirmația a fost făcută de guvernatoarea autonomiei într-un briefing, pe 13 februarie, după recenta vizită la Moscova.

Guțul spune că a apelat la Kremlin, pentru deschiderea unor conturi speciale, pe care, de la distanță, să fie virați bani pentru „creșterile salariale” ale găgăuzilor.

Bașcana a menționat că liderul de la Kremlin și-a exprimat sprijinul „deplin” pentru Găgăuzia și poporul Moldovei.

Evghenia Guțul a făcut pe 13 februarie bilanțul vizitei de opt zile, din Federația Rusă. Bașcana a concluzionat că, întrevederile pe care le-a avut cu oficialii de la Moscova, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au fost productive. În cadrul discuțiilor, spune Guțul, au fost abordate, prioritar, trei subiecte: gaz mai ieftin pentru regiune, bani pentru găgăuzi din conturi speciale, deschise în Rusia, precum și posibilele exporturi din Găgăuzia în Federația Rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Găgăuzia vrea să fie ținută în brațe de Rusia

„Anterior, tranzacția cu gaze dintre Găgăuzia și partea turcă a fost oprită de autoritățile moldovenești. Am apelat la Rusia cu o cerere de a primi gaze la un tarif special, direct de la Gazprom”, a anunțat Evghenia Guțul. Potrivit ei, subtilitățile legale sunt în discuție. „Există sprijin deplin din partea Federației Ruse”, a explicat Guțul.

Liderul din Găgăuzia a vorbit despre una dintre promisiunile făcute în campania electorală, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, și anume – creșteri salariale pentru locuitorii din Găgăuzia și pentru angajații statului. Ea a spus că, deși a reușit să găsească „sponsori” care ar fi virat fonduri la bugetul Găgăuziei, acestea ar fi fost „sechestrate din ordinul autorităților moldovenești”. Guțul nu a precizat cine au fost sponsorii, dar spune că tranzacțiile au fost „legale”. Ea a anunțat că s-a adresat Rusiei cu o cerere de a deschide astfel de conturi pe teritoriul său.

„Am apelat la autoritățile ruse cu o solicitare de a deschide conturi la distanță în Federația Rusă pentru cetățenii din Găgăuzia, pentru a le transfera suplimentele salariale”, a declarat bașcana. Potrivit Evgheniei Guțul, conturile vor fi deschise în sistemul de plată rus „Mir”. „Cu ajutorul lor, locuitorii din Găgăuzia vor putea primi și transferuri din străinătate”, a mai precizat Guțul, conform newsmaker.md.