Republica Moldova, amenințată cu destabilizarea. Măsurile restrictive luate de UE

Republica Moldova, amenințată cu destabilizarea. Măsurile restrictive luate de UE Republica Moldova în UE. Sursa foto. EVZ

Republica Moldova este apărată de Consiliul European. Acesta a impus o serie de măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Republica Moldova a primit în 2023 sprijinul UE prin adoptarea unui cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența țării. Astăzi, Consiliul European a anunțat că a impus o serie de măsuri restrictive împotriva a șase persoane și a unei entități responsabile de aceste acțiuni.

Ce a anunțat Consiliul European

„Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite și continue de destabilizare a țării. Listele de astăzi transmit un alt semnal politic important al sprijinului neclintit al UE față de Moldova, stabilitatea, independența și suveranitatea acesteia. UE va continua să ia măsuri drastice împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

josep borell, Uniunea Europeana, Consiliul European

Sursă foto: X (Twitter)

Cine se află pe lista sancționaților

Consiliul a impus sancțiuni împotriva organizației paramilitare "Asociația Oamenilor cu Epoleți - Scutul Poporului", care a încercat repetat să submineze guvernarea democratică a Republicii Moldova, inclusiv prin incitarea la revolte și demonstrații violente, precum și împotriva liderului acesteia. Printre alte persoane sancționate se numără șeful adjunct al Departamentului de informații operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, responsabil de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând din 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Consiliul a sancționat directorii unor trusturi media care dețin mai multe canale media în țară, aceștia promovând frecvent mesaje menite să obstrucționeze și să submineze procesul politic democratic. Lista include, de asemenea, alte persoane implicate în diseminarea dezinformării și în incitarea la violență și la teamă, sau care au legătură cu cazul "Fraudei bancare".

Toate persoanele enumerate fac obiectul unei înghețări a bunurilor. Cetățenilor și companiilor din UE le este interzis să le pună la dispoziție fonduri. În plus, cele șase persoane fac obiectul unei interdicții de călătorie, care le interzice să intre și să tranziteze teritoriile UE.

Consiliul European

Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova, amenințată

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilitățiiși securității frontierelor externe ale UE.

La 28 aprilie 2023, UE a stabilit, la cererea Republicii Moldova, un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării. La 30 mai 2023 , Consiliul a adoptat primul set de 5 liste în cadrul noului cadru.

La 14 decembrie 2023, Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, după ce i-a acordat statutul de țară candidată la 23 iunie 2022.