UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor din Ucraina. Fermierii iau foc

UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor din Ucraina. Fermierii iau foc cereale . Sursa foto: Arhivă EvZ

UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor agricole din Ucraina. Textul a fost propus de către Comisia Europeană (CE) şi a fost validat de către ambasadorii Celor 27.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat o prelungire - începând din iunie - a scutirii de taxe vamale a importurilor agricole din Ucraina. Prelungirea este  însoţită de „mecanisme de salvgardare” consolidate în vederea unei limitări a impactului acestora, aflat în centrul unor manifestaţii recente ale agricultorilor europeni.

UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor din Ucraina

Textul a fost propus de către Comisia Europeană (CE) şi a fost validat miercuri de către ambasadorii Celor 27. Acesta prevede  „măsuri de corecţie” rapide, în cazul unor  „perturbări importante” ale pieţei.

În cazul a trei produse - carne de pasăre, ouă şi zahăr -, textul prevede o  „frână de urgenţă” care opreşte importurile la nivelul volumului mediu din perioada 2022-2023, peste care se prevede impunerea de taxe vamale. Parlamentul European (PE) urmează să se pronunţe asupra acestei prelungiri a scutirii de taxe vamale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Importul de cereale, oprit temporar. Fermierii români cer sprijin pentru interzicerea importului de cereale din Ucraina

UE prelungește scutirea de taxe vamale a produselor din Ucraina. Sursa foto: Agerpres.

„Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă şi zahăr – este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi”, se arată în comunicat.

Ucraina trebuie sprijinită atât timp cât este nevoie

Reamintim că UE a propus în ianuarie, reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest lucru se realizează în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, se menţionează în comunicat.  În paralel, Comisia propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022, potrivit Agerpres.