Vladimir Putin și Olaf Scholz au avut o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre situația de la frontiera dintre Ucraina și Rusia. Oficialul rus a susținut, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că subiectul principal al discuției a fost unitatea teritorială a Ucrainei cu autoritățile din Lugansk și Donețk.
Tensiunile create la frontiera dintre Rusia și Ucraina a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte din ultima perioadă. În timp ce se duceau negocieri pentru menținerea păcii, SUA, NATO și Rusia au continuat să se pregătească pentru un posibil atac.
Marți după-amiază, președintele rus Vladimir Putin a vorbit deschis despre planurile sale de viitor și despre poziția vizavi de Ucraina.
„Nu există niciun fel de modificări în ceea ce privește statutul Donbas (regiunea separatistă controlată de insurgenții pro-ruși, n.r.) și față de formula propusă de fostul președinte german Steinmaier.
Am dori să discutăm despre integritatea teritorială a Ucrainei cu autoritățile din Lugansk și Donețk
În ceea ce privește rachetele cu rază scurtă și medie acțiune, suntem gata de discuții. Toate aspectele ridicate de noi trebuie discutate unitar, fără a fi divizate pe capitole”, a spus Putin, în deschiderea conferinței de presă comune cu liderul german Olaf Scholz.
Precizarea făcută de președintele rus are o însemnătate extrem de mare, având în vedere faptul că Duma de Stat de la Moscova a adoptat, chiar înaintea convorbirii bilaterale Putin - Scholz, o rezoluție prin care președintele rus este chemat să recunoască independența celor două așa-numite republici populare.
Olaf Scholz: părțile "nu au epuizat încă soluțiile diplomatice"
"Aș dori să vă mulțumesc pentru discuțiile detaliate. Relațiile europene și internaționale au fost pe agenda dialogului. Țările noastre sunt foarte legate din punct de vedere istoric și asta înseamnă și schimburi între orașele noastre", a spus, la rândul său, cancelarul german Olaf Scholz.
Oficialul a subliniat faptul că tensiunile de la frontiera Ucrainei au fost "cea mai gravă pe care am avut-o în Europa de ceva vreme".
"Nu putem sublinia îndeajuns cât de îngrijorați suntem cu privire la cei aproximativ 100.000 de soldați de-a lungul graniței. Nu vedem niciun motiv pentru care ar trebui să fie acolo.
Retragerea unor trupe ruse este un semn bun și suntem pregătiți să vorbim despre pași foarte concreți pentru a asigura pacea și securitatea", a mai indicat Scholz în cadrul conferinței de presă.