Parlamentul rus îi cere lui Vladimir Putin să recunoască regiunile separatiste din Ucraina drept state independente
- Sabina Popescu
- 15 februarie 2022, 15:13
Parlamentarii ruși vor adopta marți, 15 februarie, rezoluții prin care îi vor cere lui Vladimir Putin să recunoască în mod oficial regiunile separatiste din estul Ucrainei ca state independente. Mișcarea ar putea fi folosită pentru a justifica o incursiune rusă, dar până în prezent nu există niciun semn despre cum va răspunde președintele rus la această solicitare.
Partidul Comunist al Rusiei a prezentat, luna trecută, proiectul de rezoluție prin care îi cerea lui Vladimir Putin să recunoască în mod oficial republicile autoproclamate Luhansk și Donețk. Experții au descris recunoașterea rusească a Donbasului ca fiind un posibil preludiu la o anexare a regiunii.
Putin, somat să recunoască independența regiunilor separatiste
O comisie parlamentară a adoptat, luni, 14 februarie două versiuni ale rezoluției. Una se adresează direct lui Vladimir Putin, iar cealaltă - despre care se spune că a fost prezentată de partidul pro-Kremlin Rusia Unită - solicită consultări cu ministerele rusești ale Apărării și Afacerilor Externe înainte de aprobarea sa.
Ambele documente vor fi examinate în sesiunea de marți a Dumei de Stat din Camera inferioară, potrivit The Wall Street Journal.
Recunoașterea autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk ar putea anula procesul de pace de la Minsk în estul Ucrainei, unde un conflict între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Moscova a provocat moartea a 15.000 de persoane.
„Kievul nu respectă acordurile de la Minsk. Cetățenii și compatrioții noștri care trăiesc în Donbass au nevoie de ajutorul și sprijinul nostru”, a transmis Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat.
Ce plan ar putea să ascundă Rusia cu privire la Ucraina
Considerațiile legislatorilor ruși vin în contextul în care Ucraina și aliații săi occidentali acuză Rusia că pregătește o potențială invazie a fostului său vecin sovietic, cu peste 100.000 de soldați la granița ucraineană.
Analiștii spun că Rusia - care a emis peste o jumătate de milion de pașapoarte rusești pe repede-nainte pentru rezidenții din Donbas începând cu jumătatea anului 2021 - ar putea justifica o incursiune în estul Ucrainei spunând că urmărește să apere populația locală de cetățeni ruși nou creată.
Luna trecută, Rusia Unită l-a îndemnat pe Vladimir Putin să livreze pentru prima dată provizii militare către republicile Donețk și Luhansk pentru a se apăra împotriva presupusei agresiuni din partea Kievului.
Acuzații dure la adresa Occidentului
Kremlinul respinge afirmațiile potrivit cărora ar plănui să invadeze Ucraina, acuzând în schimb Occidentul de creșterea tensiunilor prin desfășurări militare și sprijin pentru Ucraina și cerând garanții de securitate radicale din partea SUA și NATO.
Țările occidentale au acuzat, de asemenea, Rusia că îi sprijină pe rebelii din estul Ucrainei cu arme și alte forme de sprijin începând din 2014.
Până în prezent, Kremlinul a negat prezența trupelor rusești în estul Ucrainei în calitate oficială.