Vladimir Putin, a efectuat un zbor la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M, echipat cu capacități nucleare, într-o acțiune care probabil va fi percepută în Occident ca o avertizare cu privire la capacitățile nucleare ale Moscovei.
Vladimir Putin a efectuat joi, 22 februarie, un zbor la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M, echipat cu capacitate nucleară. Această acțiune, potrivit Reuters, este probabil să fie interpretată în Occident ca o avertizare cu privire la capacitățile nucleare ale Moscovei.
Versiuni modernizate pentru bombardiere
Avionul masiv, cunoscut sub numele de cod „Blackjacks” în nomenclatorul NATO, este o variantă modernizată a unui bombardier din perioada Războiului Rece, pe care fosta Uniune Sovietică l-ar fi utilizat în caz de conflict nuclear pentru a lansa arme la distanțe mari.
Vladimir Putin, gest interpretabil
Putin, a cărui victorie în următorul mandat de șase ani este așteptată să fie una ușoară luna viitoare, a efectuat acest zbor într-un moment caracterizat de relații tensionate între Moscova și Occident, din cauza conflictului agresiunii Rusiei în Ucraina și a morții în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi.
Unii diplomați ruși și americani afirmă că nu-și pot aminti o perioadă în care relațiile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii să fi fost mai proaste, inclusiv în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.
Televiziunea de stat a prezentat decolarea avionului uriaș de pe o pistă aparținând fabricii din Kazan care produce avionul supersonic modernizat, corespondentul Pavel Zarubin numind acest moment cu entuziasm "un eveniment unic".
Traiectoria de zbor, secret militar
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că traiectoria de zbor a avionului este considerată un secret militar. Ulterior, Kremlinul a dezvăluit că zborul lui Putin a avut o durată de aproximativ 30 de minute.
„Şeful statului a zburat pe un bombardier-transportator de rachete strategice Tu-160M modernizat. Aeronava şi-a luat zborul de pe pista uzinei de aviaţie S.P. Gorbunov Kazan, pe care Vladimir Putin o vizitase cu o zi înainte.
„Zborul a durat aproximativ 30 de minute”, a anunţat un comunicat al Kremlinului, care nu este însoţit de niciun fel de imagini.
Tu-160M, având un echipaj format din patru persoane, poate transporta 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și poate parcurge o distanță de 12.000 km fără să fie nevoie de realimentare în zbor.
Putin, în vârstă de 71 de ani, a efectuat un zbor cu o versiune mai veche a avionului în 2005, în cadrul unui exercițiu de antrenament. Conform unui contract încheiat în 2018, 10 bombardiere nucleare Tu-160M modernizate urmează să fie livrate Forțelor Aeriene ruse la un cost de 15 miliarde de ruble (163 de milioane de dolari) fiecare, în perioada cuprinsă între 2024 și 2027.