Armata Română va beneficia de armament modern. Decizie adoptată la ultimul CSAT

Armata Română va beneficia de armament modern. Decizie adoptată la ultimul CSATArmata romana Sursa foto: MaPN

Armata Română va fi înzestrată cu echipamente și tehnică militară modernă pentru a face față conflictelor. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate care să răspundă cerinţelor de apărare.

Armata Română va fi dotată cu mai multă tehnică militară de apărare pentru a face față provocărilor de securitate moderne. În prezent, sunt în derulare 20 de programe majore de achiziții militare.

Armata Română va fi modernizată

Ministerul Apărării are în derulare mai multe programe de înzestrare pentru forțele militare. Dintre acestea, 15 noi programe majore vor fi lansate în anul 2024. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dispus măsuri de întărire pentru armată. Astfel, va fi asigurat inclusiv cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context.

CSAT a aprobat o serie de acţiuni prioritare care vor fi în atenția Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică. Acestea sunt menite să contribuie la dezvoltarea sistemului naţional în domeniu şi la consolidarea capabilităţilor de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internaţional de cooperare.

„La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Moscovei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale.

Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, se arată într-un comunicat CSAT.

HIMARS

Rachete Himars. Sursa foto: Twitter

Tehnica militară necesară modernizării armatei

În acest context, Armata Română urmează să achiziționeze mai multă tehnică de apărare. În prezent, sunt în derulare 20 de programe majore de achiziții militare. MApN urmează să lanseze alte 15 noi programe majore de înzestrare în acest an.

Conform informațiilor oficiale, Armata Română se dotează cu sisteme de rachete Patriot și avioane F-16. De asemenea, forțele militare vor dispune de sisteme de artilerie HIMARS și transportoare blindate Piranha. Până acum au fost achiziţionate două vânătoare de mine, 10 avioane IAR şi un sistem de avionică modernizat pentru aeronave de transport Spartan.

La capitolul dotări şi echipamente, Armata deţine aproape 400 de tancuri, 785 de transportoare blindate şi 480 de utilitare. În perioada următoare, Armata Română va primi şi 16 vehicule amfibii de tip asalt din SUA, două elicoptere AIRBUS şi 54 de sisteme de rachete antiaeriene. Totodată, va dispune şi de rachete cu ghidaj, 54 de tancuri Abrahms şi 12 derivate pe şasiu de tanc.

CSAT

Ședință CSAT pentru încadrarea în Armată. Sursă foto: Administrația Prezidențială

Armata Română devine prioritară pentru CSAT

Membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrităţii teritoriului şi a populaţiei României. De asemenea, au trecut în revistă şi acţiunile suplimentare care se impun. CSAT a precizat că dotările sunt foarte importante pentru Armata Română. chiar dacă România este protejată de NATO. Acest sprijin trebuie susținut cu forțe proprii, mai ales în actualul context internațional.

„România beneficiază de sprijinul NATO şi al aliaţilor săi pentru apărarea securităţii în zona Dunării şi a ţărmului Mării Negre, prin misiuni de poliţie aeriană şi capabilităţi de apărare aeriană şi supraveghere. În acelaşi timp, sprijinul NATO trebuie însă însoţit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naţionale.

În acest sens, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Ne puteți urmări și pe Google News