Comentând starea economică internă a țării sale, precum și situația diplomatică tensionată din prezent, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că statele occidentale și-au marcat „un autogol” prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Toate măsurile restrictive au condus la o „deteriorare a economiei în Occident”, a susținut liderul de la Kremlin.
Rata inflației din Rusia se stabilizează, iar cererea cu amănuntul s-a normalizat, a spus Vladimir Putin, întrebat fiind despre situația economică internă din țară, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni severe din cauza războiului declanșat în Ucraina.
Putin sfidează Occidentul. Efectul nedorit al sancțiunilor
Liderul de la Kremlin a susținut că măsurile restrictive pe care oficialii europeni și americani le-au luat împotriva Rusiei au fost o greșeală uriașă. Ele au reprezentat marcarea unui „autogol”, potrivit lui Vladimir Putin, care a spus că sancțiunile au condus la o „deteriorare a economiei în Occident”.
Anterior, Vladimir Putin le-a spus înalților oficiali guvernamentali, prin intermediul unei intervenții video, că Rusia ar trebui să își folosească bugetul pentru a susține economia și lichiditățile în condițiile în care activitatea de creditare se contractă, chiar dacă reducerile de dobândă ale băncii centrale vor face ca împrumuturile să fie mai ieftine.
Probabil Viktor Tatarintsev, ambasadorul rus în Suedia, a avut dreptate când a declarat pentru ziarul Aftonbladet: „Scuzați-mi limbajul, dar nu dăm doi bani pe toate sancțiunile voastre”.
Liderul de la Kremlin nu acționează singur
Deși lumea occidentală dă dovadă de unitate în impunerea sancțiunilor, iar aceasta este subliniată în mod proeminent și cu voce tare, trebuie să recunoaștem că Rusia nu este deloc izolată. Unele țări nu participă la demersurile occidentale. Nu este vorba despre Siria, Venezuela și Iran, care au declarat în mod oficial că sunt de partea Rusiei, ci mai ales despre greii Chinei. Oficial reticentă, se poate presupune că China va fi mai mult decât dispusă să umple orice gol lăsat de sancțiunile occidentale.
Țara este oricum de clasă mondială din punct de vedere tehnologic în multe domenii. Să ne amintim sancțiunile americane împotriva Huawei, care sunt în cele din urmă menite să încetinească avansul tehnologic al Chinei. Este greu de imaginat că Rusia s-ar putea descurca mai rău cu ajutorul și tehnologia chineză decât cu cea occidentală în încercarea sa de a moderniza țara. Chiar dacă o face, creșterea cererii din partea Rusiei ar trebui să continue să promoveze dezvoltarea Chinei.
Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, aparenta alianță dintre Rusia și China va evolua în timp într-o competiție din ce în ce mai serioasă pentru Occident, un proces pe care sancțiunile îl încurajează. Este doar un singur aspect din cadrul tabloului diplomatic care arată că sancțiunile nu vor avea efectele mult trâmbițate de aliații americani și europeni.