Vladimir Putin, așteptat să schimbe statutul „operațiunii speciale” din Ucraina. Consecințele vor fi suportate de militarii ruși

Vladimir Putin, așteptat să schimbe statutul „operațiunii speciale” din Ucraina. Consecințele vor fi suportate de militarii ruși Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin ar putea schimba titulatura oficială a invaziei pe care a declanșat-o în Ucraina, din „operațiune specială”, în „operațiune antiteroristă”. Șeful de la Kremlin este așteptat să susțină o declarație de presă pe acest subiect, conform unor surse citate de mass-media din Rusia. Într-o astfel de situație, soldații ruși nu vor mai avea dreptul la indemnizațiile pe care le primesc în acest moment.

Vladimir Putin este așteptat să schimbe statutul „operațiunii speciale” din Ucraina în „operațiune antiteroristă”. O astfel de modificare în titulatura oficială a invaziei pe care a declanșat-o va avea consecințe asupra buzunarelor soldaților angajați pe fronturile ucrainene. Moscova nu va mai plăti, într-o astfel de situație, indemnizații soldaților din Rusia care luptă împotriva Ucrainei, susține colonelul Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev. Potrivit spuselor sale, un astfel de demers nu va schimba, însă, nimic pe linia frontului.

„Operațiunea antiteroristă se desfășoară exclusiv pe teritoriul Federației Ruse și nu prevede plata unor sume de bani pentru personalul militar. Adică nu vor mai primi bani toți cei care luptă în regiunile Donețk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia. Acesta este unul dintre scenariile posibile de desfășurare a evenimentelor, deoarece ruşii au o reală lipsă de resurse, inclusiv financiare”, a declarat expertul, într-un interviu acordat agenţiei de presă RBC-Ucraina.

Oficialul de la Kiev a precizat că această „redenumire” a războiului nu va schimba nimic în mod semnificativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nimic nu se va schimba pentru noi. Faptul că au schimbat unele formate politice interne și administrativ-teritoriale pentru ei înșiși nu ne afectează în niciun fel planurile. Pentru ruși, astfel de schimbări sunt posibile. În acele teritorii care, în opinia Kremlinului, sunt anexate și proclamate drept rusești, «operațiune militară specială» poate fi reformatată într-una antiteroristă”, a declarat colonelul Viktor Kevliuk.

Sursa foto: Twitter

Ucraina anunță progrese militare în Lugansk

În acest context, Ucraina a anunţat că a făcut progrese militare în regiunea estică Lugansk, până acum controlată aproape în totalitate de ruşi. declarația îi aparține guvernatorului regiunii, Serghei Haidai.

„Acum este oficial. Eliberarea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate din mâinile armatei ruse", a declarat Gaidai într-o înregistrare video postată pe Telegram, fără a preciza numele acestor localităţi. (...) Drapelul ucrainean a fost înălţat acolo de forţele armate ucrainene. Noi avansăm datorită forţelor noastre armate”, a subliniat oficialul ucrainean.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a recucerit aproape toată regiunea Harkov, în nord-est. Astfel a fost deschisă calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014. Potrivit estimărilor ucrainene, forţele ruse controlau în septembrie 98% din provincia Lugansk.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că „zeci de localităţi” au fost eliberate doar în această săptămână, în cele patru regiuni anexate de Rusia: Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.