Vladimir Putin are motive de îngrijorare. Principalii săi aliați dau semne că se distanțează de Kremlin

Vladimir Putin are motive de îngrijorare. Principalii săi aliați dau semne că se distanțează de Kremlin

Vladimir Putin pare că este abandonat de doi dintre cei mai importanți aliați ai săi, China și India. Deși reprezentanții celor două state nu s-au pronunțat oficial, analiștii cred că anumite semne indică o distanțare față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. O astfel de decizie ar putea duce la o izolare a Rusiei în plan internațional. Atât India, cât și China au făcut apel la reluarea dialogului și a demersurilor diplomatice pentru instaurarea păcii în Ucraina.

Majoritatea liderilor G20, participanți la summitul din Indonezia „au condamnat ferm războiul din Ucraina”. O parte dintre observatori sunt de părere că această formulare, „majoritatea”, îi exclude pe cei doi aliați ai lui Vladimir Putin, India și China. Cu toate acestea, există semne că cele două mari puteri ar putea să se distanțeze de invazia lui Vladimir Putin din Ucraina.

De-a lungul vremii, ambele țări au apărat Moscova, având o abordare nuanțată cu privire la războiul pe care l-a declanșat Rusia. Nici acum, liderii celor două mari puteri nu a arătat în mod deschis că și-a schimbat poziția.

Chiar și așa, Xi Jinping a transmis un mesaj care pare o critică voalată la adresa acțiunilor Rusiei, în contextul summitului G20. Liderul chinez a avertizat împotriva folosirii alimentelor și energiei ca arme, comentarii care par îndreptate spre Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să ne opunem ferm politizării, instrumentalizării și folosirii ca arme a alimentelor și a energiei”, a spus Xi Jinping.

Sursa foto: Ministerul de Externe China

Vladimir Putin i-ar fi ascuns adevărul lui Xi Jinping

Mesajul lui Xi a venit după ce ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că președintele chinez i-a transmis președintelui american Joe Biden că „armele nucleare nu ar trebui folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate”. Această remarcă este văzută ca o referire la amenințările repetate ale Moscovei cu privire la folosirea armelor nucleare.

Mai mult, Financial Times a citat un oficial chinez care îl critică pe președintele Rusiei pentru că nu a informat Beijingul cu privire la intențiile sale de invazie asupra Ucrainei.

„Putin nu i-a spus lui Xi adevărul. Dacă ne-ar fi spus, nu am fi fost într-o poziție atât de incomodă. Aveam peste 6.000 de cetățeni chinezi care locuiau în Ucraina și unii dintre ei au murit în timpul evacuării [deși] nu putem face acest lucru public”, a spus oficialul chinez.

China face referire la atitudinea rațională a Moscovei

Pe de altă parte, ministrul chinez de externe Wang Yi a transmis că Rusia că a arătat o atitudine „rațională” și „responsabilă”. El a făcut aceste declarații după o discuție cu omologul său Serghei Lavrov, în care cel din urmă a precizat că Rusia nu este pentru un război nuclear.

Comentariile lui Wang vin într-un moment în care Beijingul este sub presiunea Statelor Unite și a aliaților săi din Europa pentru a-și folosi „parteneriatul fără limite” cu Moscova pentru determina încheierea războiului din Ucraina. La rândul său, Xi Jinping a cerut Statelor Unite, alianței militare NATO și Uniunii Europene să conducă „dialoguri cuprinzătoare” cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina.

Wang a mai spus în timpul întâlnirii cu Lavrov că China a fost încântată să vadă că Rusia își manifestă disponibilitatea de a se angaja într-un dialog cu privire la Ucraina, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de externe, citat de Sky News.

Narendra Modi-Vladimir Putin

Photo: Alexander Demianchuk, TASS

India cere o revenire la diplomație

Pe de altă parte, prim-ministrul Indiei Narendra Modi a declarat la G20 că trebuie găsită „o modalitate de a reveni la calea diplomației pentru încetarea focului în Ucraina”. Anterior, deși s-a abținut să condamne Rusia, i-a spus lui Putin în septembrie că „era de astăzi nu este o eră a războiului”.

Or, observatorii sunt de părere că aceste subtilități de limbaj folosite de China și India ar putea semnala potențiale schimbări în dinamica geopolitică din jurul conflictului. Decizia uneia sau chiar a ambelor țări de a se distanța mai deschis de Moscova ar reprezenta probleme majore pentru Rusia.

O astfel de decizie ar lăsa regimul lui Vladimir Putin aproape complet izolată pe scena mondială. Iar acest lucru va submina campania militară a lui Putin și ar crește presiunea asupra liderului de la Kremlin să caute o ieșire din război, notează Sky News.