Vladimir Putin, ameninţat direct! Ce este obligat să facă şeful de la Kremlin. Staționează ilegal

Vladimir Putin, ameninţat direct! Ce este obligat să facă şeful de la Kremlin. Staționează ilegal Sursa: Kremlin

Republica Moldova spune că exercițiile Rusiei din Transnistria sunt ilegale și cere Moscovei să-și retragă trupele de pe teritoriul său. În acest context, Maia Sandu a cerut îndepărtarea munițiilor și „retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse” din regiunea separatistă nerecunoscută, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU.

Maia Sandu a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria, susținând și că exercițiile efectuate Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Transnistria au încălcat legislația Republicii Moldova și provoacă și mai multe tensiuni în regiune.

Nu este doar o declarație. Aceasta este o necesitate. Voi lucra cu Rusia atât cât va fi necesar pentru a rezolva problema exporturilor de arme și a retragerii trupelor din Transnistria, a declarat Maia Sandu.

De asemenea şi ministrul de Externe Nicu Popescu a subliniat că trupele ruse staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suntem pentru continuarea dialogului, dar pornim de la faptul că prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul nostru contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse şi legislaţiei noastre naţionale.

Prezenţa însăşi şi acţiunile lor, inclusiv aceste exerciţii militare efectuate contravin legislaţiei moldovene. Nu sunt nişte acţiuni care ajută la calmarea situaţiei regionale şi evident că sunt contraproductive, a spus şeful diplomaţiei moldovene

Transnistria și-a declarat independența față de Moldova în 1990

Rusia sprijină militar și economic regimul separatist din regiune și numește prezența trupelor sale o „operație de menținere a păcii”.

În același timp, comunitatea internațională recunoaște Transnistria ca parte a Republicii Moldova. Unități ale Armatei a 14-a ruse sunt staționate pe teritoriul nerecunoscutului Transnistriei. La Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia s-a angajat să-și retragă până la sfârșitul anului 2002 din Transnistria (Republica Moldova) grupul său de trupe și muniție (depozitele din satul Kolbasna Rîbnița depozitează peste 20 de mii de tone de muniţie). Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

În mai 2017, Curtea Constituțională a Moldovei a decis că prezența forțelor armate ruse în Transnistria contrazice neutralitatea statului.

În regiunea transnistreană staţionează aproximativ 1. 500 militari ruşi în cadrul GOTR, o parte importantă dintre ei sunt locuitori ai regiunii transnistrene care au şi cetăţenia rusă, mai scrie Ziarul de Gardă.

Exerciţiile GOTR intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legat de Ucraina, Moscova comasând zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în ultimele luni la frontiera cu ţara vecină, ceea ce a provocat temeri potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac împotriva Ucrainei, relatează presa din Republica Moldova.