Dacă la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin le dădea impresia cetățenilor ruși că pe front totul merge așa cum s-a plănuit, acum, liderul de la Kremlin a schimbat tactica prin care îi îndeamnă pe soldați la luptă.
Potrivit analiștilor ruși, Vladimir Putin nu mai este la fel de optimist și relaxat ca la început, în el simțindu-se o anumită anxietate și o dorință de a câștiga cu orice preț în fața inamicului. Oficialii ruși au început să recunoască imediat pierderile masive de pe front, așa cum s-a întâmplat cu victimele în masă cauzate de Ucraina weekendul trecut.
Cu toate acestea, Putin nu a făcut nicio referire la atacul devastator al Ucrainei în orașul Makiivka, în care zeci de militari ruși au fost uciși, inclusiv comandanți, ci a vorbit doar ministrul Apărării.
Cum îi încurajează Putin pe soldați să continue lupta
În ajunul Anului Nou, liderul de la Kremlin le-a spus soldaților „Nu putem renunța la nimic. Trebuie doar să luptăm, doar să continuăm. Desigur, mai sunt multe de făcut”. În continuare, în discursul de Anul Nou, tonul mesajului s-a schimbat, făcând tot posibilul de a atrage societatea să se implice activ în eforturile războiului.
„Occidentul a mințit despre pace în timp ce se pregătea pentru agresiune. Ei folosesc în mod cinic Ucraina și oamenii săi pentru a slăbi și a diviza Rusia”, a spus Putin de Anul Nou. Aceasta a fost văzută ca una dintre cele mai clare îndemnări prin care Putin încearcă să-i pregătească pe soldați de un război lung.
În acest context, oficialii americani spun că rușii încep să învețe în sfârșit din greșeli, iar tactica lor pe frontul de luptă se îmbunătățește, în timp ce comandanții își temperează ambițiile.
Rusia se pregătește de o nouă mobilizare
Au apărut zvonuri care spun că în Rusia se pregătește o nouă mobilizare, având în vedere că peste 100.000 de ruși au fost uciși în luptă, potrivit estimărilor occidentale. De-a lungul timpului, criticile l-au ocolit pe liderul de la Kremlin, iar nemulțumirea nu a fost larg răspândită, având în vedere că oficialii au luat toate măsurile ca să se protejeze împotriva sancțiunilor din Occident.
„Da, Vladimir Vladimirovici, ne iubim țara”, a scris bloggerița militară ruse, Anastasia Kașevarova, referindu-se la Putin. „Iubesc atât de mult Rusia încât urăsc anumite personaje din anturajul tău”. Cu toate că siuația pare roz, unii experți ruși consideră că se apropie un val de proteste. Mihail Vinogradov, un politolog rus, a remarcat că reacția publică la victimele din Afganistan, în anii 1980 „nu s-a produs imediat, nici în primul an de război”.
El e de părere că reacția nu vine deoarece fie sistemul politic este „maxim de stabil”, fie sentimentele de frustrare se acumulează treptat și „ar putea exploda într-o zi”, potrivit ziare.com.