Vladimir Putin a plănuit o vizită în China. Ar coincide cu forumul „O centură, un drum”

Vladimir Putin a plănuit o vizită în China. Ar coincide cu forumul „O centură, un drum” Sursa Foto: Arhiva EVZ

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea efectua o vizită oficială în China în luna octombrie, a anunțat consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov.

Preşedintele rus Vladimir Putin dorește să meargă în China în luna octombrie, planificându-şi vizita pentru a coincide cu forumul „O centură, un drum”, a transmis marţi consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov.

Consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov, a mai declarat că Vladimir Putin nu știe când va vizita Turcia, chiar dacă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl aștepta în luna august.

China a devenit cel mai important aliat al Rusiei de la începutul anului trecut, când legăturile deja tensionate ale Occidentului cu Moscova s-au răcit şi mai mult din cauza războiului din Ucraina. Liderul de la Kremlin a fost ultima dată Beijingul chiar înainte de invazia din Ucraina şi împreună cu preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat un parteneriat „fără limite” care s-a extins în domeniile economic, comercial, politic şi militar.

Încă de la începutul războiului, China a condamnat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a păstrat o poziție neutră. China a urmărit și cum Rusia foloseşte tot mai mult yuanul ca monedă de rezervă, în detrimentul dolarului american. Xi Jinping a venit la Moscova în martie anul acesta, când a încheiat o serie de acorduri economice şi în alte domenii cu „prietenul său drag” Vladimir Putin, potrivit Tass.

China, complice la invazia Rusiei din Ucraina

De curând, șeful serviciului MI6, aflat la Praga, a acuzat guvernul Chinei și pe liderul acestei țări, Xi Jinping, că ar fi fost „complici absoluți” la războiul provocat de Rusia în Ucraina.

„Din momentul când Putin a invadat Ucraina, chinezii i-au sprijinit foarte clar pe ruși”, a declarat Moore cu ocazia unui eveniment organizat, miercuri, de Politico. „Pe plan diplomatic, ei i-au sprijinit complet pe ruși, s-au abținut de la un vot important din cadrul Națiunilor Unite și au susținut cu cinism toate acțiunile rușilor, mai ales pe cele din Africa și din America Latină, condamnând NATO și spunând tot felul de asemenea lucruri”.