Rusia a decis să facă un pas înapoi și să se retragă din Tratatul Cer Deschis, la finalul acestui an, după cum au anunțat reprezentanții MAE.
Rusia se va retrage complet din Tratatul Cer Deschis (DON) la data 18 decembrie 2021. Este anunțat făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) rus.
Rusia iese din Tratatul Cer Deschis (DON), au anunțat oficialii de la Kremlin
„Rusia a anunțat toate țărilor participante, de decizia ei de a se retrage din DON după șase luni de la trimiterea notificării. Prin urmare, acest lucru se va întâmpla la 18 decembrie 2021”, a precizat diplomația rusă.
Odată cu intrarea în vigoare a legii federale cu privire la „Denunțarea de către Federația Rusă a Tratatului Cer Deschis și în conformitate cu procedura stabilită, Moscova a trimit notificări țărilor-depozitare – Ungariei și Canadei, precum și tuturor celorlalte state-participante prin intermediul ambasadelor din capitalele respective.
Statelor-depozitare DON le-a fost trimisă rugămintea de a informa de îndată toate țările-participante în legătura cu respectiva notificare și de a convoca în cel mai scurt timp prevăzut în Tratat (adică în termen de 30 de zile) conferința statelor-participante cu scopul de a analiza consecințele retragerii Rusiei”, se mai precizează în document, conform siteului vestidinrusia.ro.
„Istoria DON permite să fie trase cel puțin două concluzii”
Situația cu Tratatul Cer Deschis demonstrează lipsa de perspectivă a încercărilor de a obține avantaje unilaterale, ignorând, în același timp, interesele și preocupările Moscovei, spune sursa citată.
„Istoria DON permite să fie trase cel puțin două concluzii. Prima: încercările de a obține avantaje unilaterale, ignorând, în același timp, interesele și preocupările Rusiei, sunt sortite eșecului. A doua: calculul că superioritatea tehnică a Occidentului va permite ca Rusia să fie neglijată, să fie lăsată la o parte, nu se justifică, în egală măsură”, se mai precizează în comunicat.
„Diplomația rusă a cerut partenerilor occidentali să conștientizeze faptul că ele nu își pot asigura securitatea fără a ține cont de interesele de securitate ale Rusiei și ale aliaților ei. ”Întotdeauna la noi se va găsi un răspuns eficient. Totuși, ar fi mai bine dacă am lucra împreună, constructiv, la consolidarea securității europene și globale, sprijinindu-ne inclusiv pe experiența anilor de colaborare fructuoasă a statelor în cadrul DON”, au mai afirmat cei din MAE.