Vladimir Putin a dat ordin! A doua zi de atacuri în Ucraina: S-a deschis focul
- Sabina Popescu
- 18 februarie 2022, 13:27
Rebelii pro-ruși au atacat din nou în estul Ucrainei, vineri, 18 februarie. Forțele ucrainene s-au confruntat, până la momentul redactării acestui articol, cu șase atacuri efectuate cu armament interzis de Acordurile de la Minsk. Evenimentele marchează a doua zi de tensiuni între separatiștii pro-ruși și trupele guvernamentale, îngrijorarea răspândindu-se rapid în rândul populației.
Rusia este acuzată că intenționează să creioneze un pretext prin intermediul conflictelor dintre separatiștii pro-ruși și trupele guvernamentale pentru a invada teritoriul Ucrainei. După tensiunile de joi, când au fost raportate 60 de atacuri armate din partea rebelilor pro-ruși, Ucraina a mai înregistrat alte noi bombardamente vineri.
Noi atacuri în Ucraina din partea rebelilor pro-ruși
Șase atacuri armate au avut loc în estul Ucrainei, în localitatea Stanița, din partea separatiștilor. Rebelii susțin că trupele guvernamentale au fost primele care au deschis focul, însă Ucraina neagă acuzațiile.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat situația din estul Ucrainei, dar care și-a retras o parte dintre observatori în ultimele zile, a raportat câteva incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters în legătură cu conflictele de joi.
Separatiștii au deschis focul de 47 de ori în 24 de ore
Potrivit Operațiunii Forțelor Comune, separatiștii au deschis focul de 47 de ori în doar 24 de ore, potrivit realitatea.net.
Momentan, nu este clar cât de grave au fost incidentele. Din primele informații, joi, o grădiniță a fost atacată de un obuz, însă la momentul producerii actului, în clădire nu era prezentă nicio persoană.
Astfel de incidente au avut loc de multe ori în ultimii opt ani, dar această confruntare vine după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei, cerând în același timp ca NATO să se angajeze să nu accepte Ucraina ca membru.
Occidentul a amenințat Rusia cu noi sancțiuni dacă va ataca Ucraina; Rusia neagă că ar plănui vreun atac.
Orice escaladare a conflictului care durează de ani de zile între separatiștii susținuți de Rusia, care au cucerit o porțiune de teritoriu în estul Ucrainei în 2014, ar putea alimenta tensiunile dintre Rusia și Occident.
NATO acuză Rusia că vrea război
În altă ordine de idei, șeful NATO l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că dorește un conflict militar în Ucraina.
„(În legătură cu acuzațiile rebelilor din Ucraina, care au acuzat trupele guvernamentale că au deschis focul – n.r.) suntem îngrijorați că Rusia încearcă să însceneze, să creeze un pretext pentru un atac armat la adresa Ucrainei. Nu există claritate, nu avem încă informații clare, nu știm ce se va întâmpla, dar știm că Rusia a trimis la graniță cele mai numeroase trupe din ultimele decenii.
Știm că sunt foarte mulți ofițeri ai serviciilor de informații ruse care operează în Ucraina, sunt prezenți în Donbas și am văzut încercări de a crea pretexte pentru așa numitele operațiuni, pentru a oferi o scuză pentru a invada Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, joi după-amiază.