Vlad Voiculescu și legătura lui cu Euthyrox. Exclusiv

Vlad Voiculescu și legătura lui cu Euthyrox. Exclusiv

Anunțul lui Vlad Voiculescu: Am creat Rețeaua și voi ajuta bolnavii să facă rost de ce le lipsește

ANM a fost notificată în 31 martie de firma producătoare din Germania că are probleme cu fabricarea și că nu va onora cantitățile obișnuite, dar niciodată nu a suflat o vorbă despre aceasta în declarațiile publice legate de penuria existentă în farmacii.  Atât Agenția cât și Ministerul Sănătății ne-au tot spus că medicamentele au sosit, că sunt în farmacii, că se dau cu rețetă ca să nu-și facă românii stocuri. Până joi, când ANM a clarificat situația, autoritățile și câțiva politicieni au întreținut ideea că exportul paralel ar fi de vină. Doar pacienții și farmaciștii infirmau aceste informații.

Totuși, unde sunt cutiile de Euthyrox despre care autoritățile statului spuneau că au sosit de la producător și că sunt distribuite în farmacii sau că se află în depozite? – întreba și Vlad Voiculescu. Vineri, 8 mai, ne-a mai aruncă nițel praf în ochi. ”Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ciolos și fondator al grupului de voluntari Reteaua 2.0, care îi ajută pe bolnavi să facă rost de ceea ce le lipsește” , după cum e prezentat de ziare.com, acordă un interviu acestui site. Și ne dezvăluie unde sunt doctoriile pentru tiroidă: La distribuitori, care le țin în depozite ”pentru a aștepta Ordinul de ministru 672/2020, în special art. 2 alin. (2) litera c), pentru a fi exportate la un preț mai mare decât s-ar putea vinde în România, încălcând astfel dreptul la sănătate al cetățenilor. Cu complicitatea autorităților”. Tot el spune că ”în Sistemul Electronic de Raportare al Ministerului Sănătății vedem că în România se găsesc 1.219.548 de comprimate de Euthyrox”.

Acum, să demontăm manipularea ”fondatorului Rețelei care ajută bolnavii să facă rost de medicamente”. Ordinul la care face referire a fost dat în 23 aprilie. Cât au depozitat distribuitorii ca să se îmbogățească din export? Cifrele înregistrate vorbesc. Așadar, să reamintim că până la criză, în România se aduceau, lunar 150.000 de cutii. După 23 aprilie s-au exportat doar 800 de cutii de Euthyrox. Iar de atunci și până pe 8 mai, distribuitorii pe care dă vina Vlad Voiculescu se presupune că țin în depozite peste 1,2 milioane de pastile. Cand zici milioane sună bine, se crează și puțină confuzie fiindcă pacienții își evaluează medicamentul în cutii, nu în comprimate. În traducerea concretă, asta înseamnă 12.000 de cutii, cam câte 4.000 de bucăți pentru fiecare dozaj – de 0,25, 0,50 și 100. Și mai clar: cam 2 cutii la fiecare farmacie. La câte firme de distribuitori care fac import-export, această cantitate stocată ce mare tun în afaceri ar însemna?!

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluțiile date bolnavilor de către Vlad Voiculescu sunt ca cireașa de pe tort în cazul de față, confirmând interesul său direct:

1.Pacientul să meargă la farmacie și să solicite farmaciilor să facă cerere scrisă către distribuitori în baza Ordinului 269/2017 (...) 2. să intre pe site-ul Rețeaua ”și să ne scrie nouă - grupului de voluntari pentru că încercăm să ajutăm cu informații și câteodată cu mai mult decât atât”. 3. să intre pe platforma oficială a MS și să semnaleze și acolo lipsa oricărui medicament (n.r.de pe acest site află toți distribuitorii de ce medicamente e nevoie și fie le importă ei, dacă au autorizație, fie apelează la importatori).

Într-un final, Ministerul Sănătății și ANM vor pune capăt acestei crize. Dar românii trebuie să rețină că în țară există o rețea care, pe lângă faptul că este legală și controlată de instituțiile statului, este și obligatorie în spațiul UE, având ca obiect de activitate importul și exportul paralel de medicamente din spațiul european.