Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost invitat, vineri seară, la Digi 24. Voiculescu a încercat să explice motivul pentru care a spus că datele cazurilor de COVID-19 au fost „măsluite” de autorități sau de platformele pe care se bazează autoritățile.
Vlad Voiculescu a susținut că a observat de abia în urmă cu doar câteva zile diferența de cazuri raportate cu cele reale. Numai că fostul ministru al Sănătății a mai susținut această ipoteză, tot fără probe, și în urmă cu câteva săptămâni.
Vlad Voiculescu a susținut la finalul lunii martie că înainte de alegeri au fost făcute "artificii” în privința calculării acestui indice privind raportările. Fără a aduce, însă, probe.
Cea mai proastă veste pentru Voiculescu și USR vine de aici. George Simion i-a luat locul lui Dan Barna
”Nu putem ști încă ce diferență este între cazuri. Pe de o parte, vorbim de o metodologie care e imperfectă. Asta e incertitudinea. Este o diferență a cărei dimensiuni nu o cunoaștem, mi-a semnat asta un consilier. am făcut verificări la nivel mic, la nivelul spitalelor și există o problemă de metodologie.
Dacă comparăm cele două platforme în care se fac comparări, este o diferență. Această diferență este semnificativă. Nu este exclus să fie mii de morți în plus”, a spus Vlad Voiculescu la începutul participării sale la Digi 24.
Vlad Voiculescu s-a bâlbâit toată emisiunea
Vlad Voiculescu nu a reușit, din păcate pentru români, să lămurească problema. Mai mult, fostul ministru nu a făcut față presiunilor făcute de jurnalistul Cristian Tudor Popescu și a afirmat, inițial, că ascunderea numărului de morți de COVID-19, indiferent dacă raportul e sub sau supra estimat, nu este de competența Parchetului.
„Există omorul din culpă, domnul ministru. Dacă dumneavoastră spuneți asta, eu am terminat”, a fost reacția lui Cristian Tudor Popescu.
În continuarea ideilor sale, Vlad Voiculescu a mai precizat:
”Avem două platforme care sunt în coordonare la MAI și MS. Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în ultimele zile, nu aveam de gând să fac aceste lucruri publice până când nu finalizam investigația. Nu ar trebui să se interpreteze, tocmai de asta am încercat să explic cât mai clar. Lucrurile stau pe dos din ce cred că s-a întâmplat. Există o sub raportare. Asta schimbă adevărul”.
Ulterior, Vlad Voiculescu a admis că nu este prima oară când raportarea nu se bazează pe cifre reale. „Nu e o noutate ce am spus, am mai spus că trebuie să ne bazăm pe cifrele reale”.
„Nu sunt în măsură să spun dacă este fracțiune. Nu știu dacă Parchetul trebuie să se autosesizeze. Nu știu dacă a fost rea-intenție. Cred că modul în care pandemia trebuie să se bazeze pe realitate”, au fost replicile ireale ale lui Vlad Voiculescu când a fost întrebat de moderatorii emisiunii dacă înțelege gravitatea situației.
Întrebat de ce a ales să facă public acest lucru acum, Vlad Voiculescu a răspuns că din mai multe motive. Dar că nu ar fi făcut acest gest dacă rămânea în continuare la minister.
„Înainte să vorbești cu alt decident, cu oricine altcineva, trebuie să îți faci temele. Eh, noi nu am apucat să terminăm investigația. Noi dacă aveam o dimensiune a cazului, raportul mergea la vicepremier, premier, președinte. Nu aș fi făcut astăzi public cazul, aș fi făcut în continuare investigația.
Informația este de ieri la premierul Cîțu. Am făcut-o public din mai multe motive. Discuția este despre o problemă semnalată, atâta tot. Trebuie să vedem care sunt cifrele reale. Mi s-a părut mai responsabil să prezint eu lucrurile decât ca informația să circule pe surse”.
„Mai devreme sau mai târziu, lucrurile trebuiesc lămurite. Nu există un moment pentru transparență și adevăr. Gestionarea pandemiei trebuie să se bazeze pe date și transparența specialiștilor. Dar dacă datele sunt eronate, fie din probleme de metodologie sau aplicare a metodologiei, aceste lucruri trebuiesc rectificate. Același lucru l-am spus mereu”, a susținut Voiculescu, lăsându-l preplex pe Cristian Tudor Popescu și vizibil enervat.