Mesajul lui Vlad Țepeș pentru turci, găsit în Bulgaria. Importantă descoperire arheologică

Mesajul lui Vlad Țepeș pentru turci, găsit în Bulgaria. Importantă descoperire arheologică Vlad Tepes lăcrima cu lacrimi de sange. Sursa foto: arhiva

Arheologii bulgari au descoperit pe un șantier de lângă granița cu România urme ale războaielor purtate de Vlad Țepeș împotriva turcilor.

Ghiulele ar data dintr-o bătălie din 1461, pe care Ţepeş a purtat-o în Sviştov, Bulgaria, împotriva otomanilor. Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi, condusă profesorul Nikolai Ovcearov.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne-am bucurat când am găsit ghiulelele, deoarece provin de la culverine”, a declarat Ovcearov, potrivit jurnaliștilor de la Nova TV. „Acestea erau cele mai timpurii tunuri şi au fost folosite din secolul 15 până în secolul 16, apoi nu au mai fost utilizate. (...) Nu există nicio îndoială în ceea ce priveşte faptul că (n.e. - ghiulelele) au legătură cu asediul lui Vlad Dracula din 1461”, a adăugat Nikolai Ovcearov.

Fortăreaţa Sviştov este bine păstrată, deşi a fost arsă de ruşi în 1810.

„Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 - d. decembrie 1476) a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Conform legendei moderne s-a născut la Sighișoara în Voievodatul Transilvaniei, fiind fiul lui Vlad Dracul și al unei nobile transilvănene. 

A fost căsătorit de trei ori: întâi cu o nobilă din Transilvania - Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și apoi cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

A avut cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Se pare că Radu, un descendent din Vlad Țepeș, s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor .

În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitatea sa și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Din cauza conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică”, potrivit Wikipedia.