Valentin Vasilescu, cascadorul muschetar

Valentin Vasilescu, cascadorul muschetar

Dublura lui "Athos" în "Cei trei muschetari 3D" vorbeşte despre riscurile controlate pe care şi le asumă.

Valentin Vasilescu, primul român membru al Taurus World Stunt Academy, echivalentul pentru cascadori al Academiei Americane de Film, are o reputaţie bună atât în ţară, cât şi în străinătate, iar asta l-a ajutat să ajungă dublura actorului britanic Matthew Macfayden, interpretul muschetarului Athos în producţia "Cei trei muschetari 3D".

Milla Jovovich, glumeaţă şi relaxată

"Reputaţia m-a dus acolo, dar a trebuit să dau şi probe, bineînţeles. Fiecare film are un specific şi cei răspunzători trebuie să se asigure că fiecare participant poate lucra după specificul respectiv", a povestit Valentin Vasilescu cum a ajuns să joace în adaptarea după romanul lui Alexandre Dumas, a cărei distribuţie include nume grele ale industriei cinematografice: Orlando Bloom, Milla Jovovich şi laureatul cu Oscar Christoph Waltz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre actorii principali ai peliculei, cel mai bine s-a înţeles cu frumoasa Milla Jovovich: "în afară de Orlando Bloom, pe care nu l-am întâlnit, am stat de vorbă cu toţi actorii principali din «Cei trei muschetari 3D» şi toţi au fost super. Milla este o persoană excepţională din toate punctele de vedere, extrem de glumeaţă şi relaxată".

Specializat în mai multe domenii, precum dresajul ecvestru şi exploziile controlate, Valentin Vasilescu a executat mai multe tipuri de cascadorii în timpul filmărilor la "Cei trei muschetari 3D", însă nu vrea să le categorisească în funcţie de gradul de dificultate.

Risc controlat "Fiecare cascadorie are gradul ei de dificultate când trebuie executată, dar, odată realizată, rămâne doar o amintire plăcută, deci nu aş putea spune care a fost cea mai dificilă", spune Vasilescu, adăugând că în cascadorie controlarea riscurilor este mai importantă ca asumarea lor: "O întorsătură nefericită poate lua şi traversarea unei străzi... Bineînţeles că este o meserie periculoasă, dar avantajul este că atunci când te expui pericolului, o faci cunoscând perfect situaţia şi «ieşirile de urgenţă», şi atunci riscul este controlat. Acest fapt, însoţit de o bună pregatire psihică, este reţeta succesului".

Pentru cascadori, pregătirea psihică trebuie completată de o pregătire fizică similară celor ale sportivilor de perforanţă. Valentin Vasilescu şi colegii săi se antrenează zilnic, în cât mai multe domenii, de la mers la sala de forţă la călărie şi de la lupte la căderi de la înălţime.

Filmările la "Cei trei muschetari 3D" s-au desfăşurat în Munchen, la studiourile Constantin Film, în Berlin şi în câteva oraşe mici din Bavaria, iar Valentin Vasilescu povesteşte că la filmările din afară cascadorii sunt plătiţi înzecit mai bine decât în România.

Cu toate astea, îi place mai mult să lucreze în România, aşa că pentru moment nu intenţionează să se mute în altă ţară.

De la "Cold Mountain" la "Ben Hur Live"

Valentin Vasilescu a lucrat de-a lungul timpului la zeci de producţii, printre care "Vlad Nemuritorul", "Highlander - End Game", "Prinţul nopţii", "Şapte secunde", "Furia monstrului III", "Mammouth", "William & Catherine: A Royal Romance", "Born to Raise Hell", "Tinereţe fără tinereţe", "Fiul lui Chucky" şi "Cold Mountain". La acesta din urmă, filmat în România şi distins cu Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, a cunoscut- o pe Nicole Kidman, care i-a lăsat cea mai plăcută impresie dintre toate vedetele străine cu care a colaborat.

"Este o profesionistă desăvârşită şi în acelaşi timp un om foarte plăcut", o descrie cascadorul pe fosta soţie a lui Tom Cruise.

În prezent, Valentin Vasilescu lucrează la "Omul lup 2", o producţie a studiourilor Universal (în "Omul lup" au jucat Anthony Hopkins, Benicio del Toro şi Emily Blunt), iar când se vor încheia filmările va pleca la Roma, pentru a lua parte la seria de spectacole "Ben Hur Live".

Spectacol cu cai şi păsări de pradă

"Ben Hur Live" este o producţie teatrală grandioasă, la care iau parte peste 400 de oameni şi 100 de animale, de la cai la păsări de pradă. Spectacolul include o întrecere de care de război şi efecte speciale cu foc, apă şi vânt.

Începuturi

Valentin Vasilescu a ajuns cascador dintr-o întâmplare, pe vremea când avea 14 ani. Urma cursuri de călărie la o fermă din comuna Voluntari când a primit un rol într-un serial pentru copii de la TVR. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/mQd3MwT2fAM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Nicole Kidman este o profesionistă desăvârşită şi în acelaşi timp un om foarte plăcut." VALENTIN VASILESCU, cascador

CARIERĂ

O viaţă în mişcare: de la echitaţie la alpinism

În cei 15 ani de experienţă, Valentin Vasilescu a făcut cam toate tipurile de cascadorii posibile: cu cai, cu maşini, cu foc, sărituri de la înălţime, etc. Este instructor de echitaţie, alpinist şi scafandru NAUI şi a urmat cursurile a două şcoli de cascadorie.

Palmaresul său include zeci de pelicule, la care a contribuit în calitate de cascador, coordonator de cascadori şi actor.

De asemenea, a apărut în show-uri de televiziune (a luat un pumn de la Andrei Gheorghe, într-o emisiune regizată) şi într-o reclamă la berea Ursus.

Caii pe care-i dresează şi-au câştigat şi ei faima în câteva spoturi, precum Dorna - Meeting şi Izvorul minunilor - Călătorul.

În 2004 a înfiinţat Oval Production Group, o companie specializată în consultanţă de cascadorie. Citiţi şi:

  • EXCLUSIV . Orlando Bloom: "Am rolul unui escroc necioplit"