Sculptorul român Vlad Ciobanu a murit la 75 de ani. Acesta era unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori contemporani ai României și vicepreşedinte al Fundaţiei Naţionale „George Călinescu” Oneşti.
În amintirea lui Vlad Ciobanu, prietenul său Virgil Nițulescu a transmis un mesaj în care își exprimă părerea de rău pentru trecerea în neființă a celebrului sculptor.
Născut la la 11 aprilie 1948, în localitatea Pungești din județul Vaslui, talentatul sculptor și-a completat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Din anul 1990, și-a împărtășit cunoștințele și pasiunea pentru artă la catedra Universității Naționale de Arte București.
Vlad Ciobanu a murit la 75 de ani
„Am primit o veste groaznică în această rece dimineață de iarnă. S-a prăpădit un prieten, un luptător prin vocație, un slujitor al artei lui Brâncuși, un profesor valoros și unul dintre cei mai apreciați sculptori români contemporani: Vlad Ciobanu.
L-am cunoscut acum 19 ani și am rămas, de atunci, buni prieteni. Avea. întotdeauna, în mintea lui cultivată, mari proiecte. Chiar și-a neglijat talentul, adeseori, pentru a-l pune în valoare pe al altora. Simpozioanele anuale de la Târgu Jiu n-ar fi existat fără el. Protestatar împotriva tuturor nedreptăților, Vlad a dorit, întotdeauna, să facă lucrurile așezat, așa cum se cuvine.
Mi-a rămas dator cu o expoziție personală pe care dorea să o dedice credinței lui profunde în Hristos și maestrului pe care nu l-a cunoscut decât prin opera sa, Brâncuși. N-a mai apucat. Va rămâne, mereu, în apropierea sufletului. meu. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Virgil Nițulescu, managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Și Fundaţia Naţională „George Călinescu” Oneşti, al cărui vicepreședinte era Vlad Ciobanu, a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe.
„Vlad Ciobanu s-a mutat Dincolo! Un Suflet, o Minte dedicate artelor, un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară!
Dragul nostru Vlad Ciobanu, îți suntem recunoscători pentru tot ceea ce ai dăruit, nu doar Fundației ci și Oneștilor! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină, în lumea Formelor Eterne!”
Premiile pe care le-a primit pentru munca sa marele sculptor
De-a lungul parcursului său, a fost onorat cu numeroase distincții, inclusiv Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero” în 1985, Milano, Italia.
În 1999, a fost laureat al Premiului Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală, iar în același an, a primit Medalia de Aur „Dantesca” la Ravenna, Italia.
Performanțele sale în sculptură au fost recunoscute și cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici în 2005. Acestea sunt doar câteva dintre recunoașterile sale impresionante.
A contribuit cu creațiile sale remarcabile la diverse simpozioane, atât în țară, la Hobița, Săliște, Măgura, Bacău, Sighet, Ipotești, Negrești (Oaș), cât și în afara granițelor, la Bor (Iugoslavia), Troian (Bulgaria) și Usice (Serbia).
În 2004, a primit titlul de cel mai bun sculptor român. Prestigioasele sale opere au fost expuse în numeroase expoziții, fie personale, fie de grup, atât în țară, cât și în străinătate, inclusiv în Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania și Franța.