Vizita președintei Taiwanului în Statele Unite: China ripostează

Sursa foto: Arhiva EVZ

Vizita lui Tsai Ing-wen în California la republicanul Kevin McCarthy a stârnit furia Chinei, care a promis un răspuns "hotărât".

Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului, a fost în California miercuri, 5 aprilie, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy. Cu ocazia acestei întâlniri, șefa statului taiwanez a subliniat "sprijinul neclintit" al Statelor Unite pentru insula sa autonomă, căreia China îi contestă suveranitatea. Reacția a fost rapidă de la Beijing, care a promis un răspuns "hotărât".

Joi dimineață, Taiwanul a anunțat că a detectat un avion chinezesc și trei nave de război în apropierea insulei. "O aeronavă a Armatei de Eliberare a Poporului și trei nave ale Armatei de Eliberare a Poporului au fost detectate la ora locală 6 dimineața” (22:00 GMT miercuri), a declarat ministrul Apărării din Taiwan într-un comunicat.

"Forțele armate au monitorizat situația și au însărcinat avioane de patrulare aeriană de luptă, nave ale marinei și sisteme de rachete terestre să răspundă acestor activități", a adăugat el.

China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august anul trecut, când democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui Kevin McCarthy la Perch, a vizitat Taiwanul. Miercuri, Beijingul a comparat noua întâlnire de pe teritoriul american cu "acte foarte greșite de coluziune" dintre Statele Unite și Taiwan. "China va lua măsuri hotărâte și eficiente pentru a-și proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială", a răspuns Ministerul de Externe într-un comunicat, fără a menționa în mod explicit exercițiile militare.

În acest context inflamabil, Kevin McCarthy a adoptat un ton prudent. Al treilea personaj al statului american a asigurat că relația dintre Taipei și Washington a fost "mai puternică" decât a fost vreodată "în viața (lui)". Alesul din California a fost înconjurat de un grup numeros de parlamentari, republicani și democrați deopotrivă, pentru a o primi pe președinta taiwaneză, aflată în "tranzit" după un turneu în America Latină. "Prezența și sprijinul lor neclintit liniștesc poporul taiwanez: nu suntem izolați, nu suntem singuri", a spus Tsai Ing-wen.

China consideră că insula democratică și autonomă Taiwan este una dintre provinciile sale care trebuie recuperate, favorizând "reunificarea pașnică", dar fără a exclude folosirea forței. În numele principiului său "o singură China", nicio țară nu ar trebui să mențină legături oficiale cu Beijingul și Taipeiul în același timp. Doar 13 state mai recunosc Taiwanul, inclusiv Belize și Guatemala, țări din America Latină pe care doamna Tsai le-a vizitat în ultimele zile pentru a consolida relația cu puținii săi aliați oficiali, după un prim pas la New York.

„Prietenia dintre oamenii din Taiwan și Statele Unite este de mare importanță pentru lumea liberă”

Dar Statele Unite mențin de multă vreme o "ambiguitate strategică" în chestiunea Taiwanului. Washingtonul a recunoscut Beijingul din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului și principalul furnizor de arme. Sprijinul pentru insulă este unul dintre puținele puncte de consens dintre cele două partide din Congresul SUA. Sub mandatul lui Tsai Ing-wen, Taiwanul s-a apropiat de Statele Unite.

Un fapt pe care Kevin McCarthy a încercat să-l amintească cu mare simbolism în fața unei versiuni vechi a avionului prezidențial Air Force One al lui Ronald Reagan. "Prietenia dintre oamenii din Taiwan și Statele Unite este de mare importanță pentru lumea liberă și este esențială pentru menținerea libertății economice, a păcii și a stabilității regionale", a declarat el.

Președintele Camerei Reprezentanților, care a vrut inițial să meargă în Taiwan, a evitat să vorbească direct despre China alături de faţă cu doamna Tsai, dar a fost mai direct în timpul unei conferințe de presă după întâlnire. "Nu este nevoie să luăm măsuri de răzbunare", a pledat el. Dar "China nu-mi va spune unde pot să merg sau cu cine pot vorbi", a adăugat el, fără a exclude o viitoare vizită pe insulă.

De asemebea, el a cerut "continuarea vânzărilor de arme către Taiwan", despre care a spus că reprezintă "cea mai bună cale" de a preveni o invazie chineză a insulei. "Este o lecție cheie pe care am învățat-o de la Ucraina, că ideea unor simple sancțiuni în viitor nu va opri pe nimeni", a insistat el, potrivit lepoint.fr

Și administrația Biden a încercat să calmeze lucrurile. Miercuri, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a subliniat că a fost doar un "tranzit" al preşedintei  taiwaneze pe teritoriul american și nu o vizită oficială. El a cerut Beijingului să nu această întrevedere drept "scuză" pentru "creșterea tensiunilor".

Rămâne de văzut cum se va transpune răspunsul chinez în realitate. "China a făcut deja declarații destul de amenințătoare, ceea ce sugerează că trebuie să răspundă într-un fel sau altul", a spus pentru AFP Bonnie Glaser, directorul programului Asia al think tank-ului american German Marshall fond. Fără o reacție puternică, președintele chinez "Xi Jinping riscă să pară slab".

 

(Traducerea Rador)