Vizita lui Cameron în SUA e crucială pentru Ucraina

Vizita lui Cameron în SUA e crucială pentru UcrainaDavid Cameron / Sursa foto: Arhiva Evz

Vizita lui Cameron în SUA e crucială pentru Ucraina, scrie The Telegraph într-un editorial. Secretarul de externe argumentează pe bună dreptate că, dacă va primi cele necesare, Kievul mai poate încă obține victoria.

Misiunea lui Lord Cameron în SUA

Misiunea lui Lord Cameron în America e cea de a debloca ajutorul pentru Ucraina și survine într-un moment crucial al războiului cu Rusia. Duminică Volodimir Zelenski a declarat că țara sa va pierde războiul dacă ajutorul american nu va sosi și dacă apărarea antiaeriană nu va fi ameliorată.

Pachetul pentru Kiev echivalând cu 49 de miliarde de lire sterline propus de președintele Biden s-a blocat în Congres din cauza certurilor politicianiste și nu a fost încă votat. Republicanii din Cameră spun că vor mai multe fonduri pentru protecția frontierei mai înainte de a aproba pachetul pentru Ucraina.

Lord Cameron se va opri mai întâi la Donald Trump, în Florida, pentru discuții cu fostul și poate și următorul președinte. El a criticat finanțarea Ucrainei și a NATO în general, acuzându-i pe europeni că nu cheltuie nici de departe suficient pentru propria lor securitate.

Război în Ucraina

Sursa foto: facebook

Cameron încearcă să obțină acordul lui Trump

Consimțământul lui Trump ar putea debloca ajutorul, dar acesta încă se lasă așteptat. Lord Cameron nu e dispus să ofere detalii referitor la aceste discuții private. El a discutat ulterior cu secretarul de stat Antony Blinken, care a îndemnat Congresul să voteze de urgență pachetul. El a subliniat că majoritatea banilor vor fi cheltuiți de fapt pe armament american, creând mii de locuri de muncă în SUA.

La reproșurile cum că s-ar implica în treburile interne ale Americii, Lord Cameron a răspuns că nu a mers acolo să dăscălească pe nimeni, ci să prezinte argumente cum că înfrângerea Rusiei e în interesul Americii.

El a afirmat că Ucraina încă mai poate câștiga războiul, dacă va primi cele necesare, între care sisteme antiaeriene, muniție și bani. O chestiune importantă o reprezintă soarta activelor rusești de 300 de miliarde de dolari înghețate imediat după invazie.

Confiscarea activelor Rusiei

Confiscarea lor e discutată acum, înaintea unei reuniuni NATO la nivel înalt din Japonia de luna următoare, iar dacă se va decide astfel ajutorul americane va deveni mai puțin important. Acele active pot acoperi necesarul de arme al Ucrainei.

Conform dreptului internațional, o astfel de măsură ar necesita un vot în Consiliul de Securitate al ONU, o decizie a Curții Internaționale de Justiție sau un tratat de pace. Nimic din toate acestea nu e posibil în următoarele luni - și mai degrabă niciodată. Dar de ce ar trebui să plătească contribuabilii din America și Europa și mai mult pentru a contracara agresiunea Rusiei sau a repara daunele provocate de ea, când e disponibilă o sumă atât de mare chiar din banii ei?

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)