Viteza la internet în Europa. Cum s-a schimbat clasamentul în ultimii ani

Viteza la internet în Europa. Cum s-a schimbat clasamentul în ultimii ani Viteza la internet. Sursa foto -Dreamstime

România se poziționează pe ultimele locuri în topul vitezei la internet. Care sunt țările din fruntea clasamentului.

Cine are viteza de internet mai mare?

Un studiu recent relevă care țări europene au cea mai mare viteză la internet. În medie, europenii petrec peste șase ore pe zi explorând internetul.

Suedia este pe prima poziție cu cea mai rapidă viteză de încărcare pe desktop de 3,74 secunde, urmată de Finlanda (3,84) pe locul al doilea, prima țară din lume care a făcut accesul la Internet un drept legal în 2010.

Locul trei e împărțit între Danemarca și Letonia, ambele cu o viteză medie de 4 secunde. Lituania este pe locul cinci (4,14) urmată de Elveția (4,23).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine este în top la viteza de internet în Europa? Sursa Foto - Dreamstime

Ce loc ocupă România?

Bulgaria (9,38), România (8,59), Cipru (7,18) și Polonia (6,09) completează ultimele cinci locuri.

Cândva fruntașă și rivală cu Coreea de Sud, România și-a pierdut poziția dominantă. Este urmată de Bulgaria care este penultima în top, cu 9,38.

La coada clasamentului se află Turcia (10,22) obținând cel mai slab scor din cauza dependenței de cabluri de cupru vechi de 30 de ani,  potrivit Euronews. 

România nu mai are cea mai mare viteză la internet din 2019

Viteza mare la internet este un adevărat motiv de mândrie naţională, preţurile pentru abonamentele de internet fix şi mobil fiind foarte mici, în timp ce vitezele sunt printre cele mai mari din lume. Sau cel puţin erau până de curând.

România a scăzut de anul trecut de pe locul 5 mondial pe locul 37, conform noului clasament Worldwide Broadband Speed League 2019 realizat de Cable.co.uk, citat de descopera.ro

Clasamentul din 2018 punea România pe locul 5 mondial, cu o viteză medie de download de 38,60 Mbps. Această valoare ar fi reprezentat o performanţă bună dacă se păstra şi anul acesta, însă deja mai multe ţări au depăşit aceste viteze cu valori semnificativ mai mari, toate ţările din top 10 oferind viteze medii de donwload de peste 40 Mbps.

Viteza medie de download a României a scăzut semnificativ de la un an la altul, revenind mai degrabă la valorile din 2017.