Visul american, întrerupt pentru un român deportat | VIDEO

Visul american, întrerupt pentru un român deportat | VIDEO

Tiberiu Caraiman, de 45 de ani, a locuit în SUA din 1994, fără a avea însă şi formele legale de şedere. Românul, care îşi câştiga existenţa din pictură, soţia acestuia şi fiul lor de nouă ani sunt astfel nevoiţi să renunţe la visul american pentru a reveni în România.

În ideea de a-şi rezolva situaţia, Caraiman a apelat în ultimii ani la mai mulţi avocaţi, care însă nu au reuşit să-i câştige dreptul de a locui în SUA.

De 15 ani, Caraiman, stabilit în statul Michigan, a început demersul pentru a putea obţine actele necesare. Ultimul său avocat, Gabriel Triculescu, a declarat pentru Mlive.com că "este vorba despre un caz ce plânge după justiţie".

Pe 18 martie, acesta a primit o scrisoare de la autorităţi prin care era anunţat că luni, 30 martie, la ora 16.00, trebuie să se prezinte pe aeroportul internaţional din Detroit, pentru a se îmbarca spre România. El nu va mai putea intra, legal, în SUA în următorii 10 ani, din cauza statutului de persoană deportată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă soţia şi copilul au cetăţenie americană şi pot rămâne în SUA, aceştia îl vor însoţi pe Tiberiu în ţară. Au stabilit ca acesta să plece, conform calendarului stabilit de autorităţi, urmând ca, între timp, soţia acestuia să vândă din lucruri şi să pună la punct detaliile plecării.

Copilul românului, cel mai afectat

Băiatul de nouă ani al familiei Caraiman, Gabriel, a fost retras de la şcoală, şi-a luat rămas bun de la colegi şi a nevoit să renunţe şi la căţelul pe care l-a avut de când era un pui. Acesta nu înţelege foarte bine situaţia şi este forţat acum să se mute la aproape 7.600 de kilometri depărtare, într-o ţară despre care nu cunoaşte foarte multe lucruri. Gina (44 de ani), soţia lui Tiberiu, şi-a abandonat studiile de masterat la Universitatea din Phoenix şi se pregăteşte pentru o viaţă în România.

Tiberiu a ajuns în SUA în 1994, printr-o viză de turist, care îi permitea un sejur de 60 de zile. Aflat în căutarea unei vieţi mai bune, românul a decis să rămână în SUA, să aplice pentru un permis de muncă şi să ceară azil, cu scopul de a-şi putea extinde perioada legală de şedere.

După doi ani de la începerea acestor formalităţi românul s-a căsătorit cu Gina, o româncă ce a ajuns în SUA în 1981, la vârsta avea 16 ani. Gina are cetăţenia americană, la fel şi fiul cuplului, născut în anul 2000.

Au apelat prima oară la serviciile unui avocat din Detroit, care însă nu i-a ţinut la curent cu evoluţia situaţiei legale a românului. Astfel, pe numele lui Tiberiu Caraiman a fost dată, în absenţă, o decizie judecătorească de deportare. În ultimii 12 ani, cuplul a făcut tot posibilul pentru a convinge autorităţile să renunţe la deportare.

"Nu ne-am ascuns niciodată" Soţia lui Tiberiu, Gina, a mai precizat că autorităţile au ştiut mereu adresa lor, având în vedere numeroasele apeluri şi demersuri legale prin care să se clarifice statutul românului imigrant.

"Au avut slubje, o casă. Au plătit taxe. El nu a făcut niciodată ceva ilegal. Sunt consternaţi de faptul că trebuie să părăsească această ţară", a mai precizat avocatul actual al românului, Gabriel Triculescu.

În opinia românului, principalii responsabili pentru cazul lui sunt avocaţii anteriori, cu care a cheltuit peste 15.000 de dolari, şi care nu au reuşit să obţină niciun rezultat, nici măcar să-l ţină la curent cu evoluţia cazului. Situaţia s-a complicat din cauza neînţelegerilor şi a comunicării defectuoase între agenţii de la imigrări, avocat şi client.

În opinia autorităţilor, "este vorba despre un caz normal. El este la fel ca alte 20 de milioane de persoane care, de fapt, nici nu ar trebui să se afle aici", a declarat Michael Dobson, director al filialei din Detroit al Departamentului de Stat, biroul de Imigrare şi Vamă.

În apărarea lui Caraiman, avocatul acestuia a precizat că există deja precedente în legislaţia americană de revocare a ordinului de deportare, atunci când persoana respectivă era căsătorită cu un cetăţean american. Însă Dobson a afirmat la rândul său "că acest caz este atât de vechi, încât nu mai poate fi deschis".

Arestat pentru o lună La începutul acestui an, cel puţin şase agenţi de la imigrări au venit acasă la familia Caraiman şi l-au arestat. L-au încătuşat şi l-au ţinut în puşcărie până ce soţia românului a reuşit să facă rost de banii necesari pentru cauţiune, 10.000 de dolari. Această sumă de bani nu le-a mai permis achitarea celor două ipoteci făcute pe casă, astfel că banca va intra în posesia ei şi o va scoate la licitaţie.

"Suntem cu toţii oameni, facem cu toţii greşeli. Însă, uneori, acestea ne pot costa foarte mult. Este prea multă birocraţie, dar cu toate acestea, este o ţară minunată", a mai precizat Tiberiu Caraiman, pentru Mlive.com.