Evenimentul Zilei > Actualitate > Virusul pestei porcine africane a fost CONFIRMAT în Timiș și Arad
Virusul pestei porcine africane a fost CONFIRMAT în Timiș și Arad

Virusul pestei porcine africane a fost CONFIRMAT în Timiș și Arad

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, luni, în vestul țării. O fermă de porci din comuna Belinț și o alta din municipiul Arad au pierdut deja primele exemplare în care s-a descoperit virusul, anunță ANSVSA.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență: gospodăriile afecate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de carantină, și anume de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

De asemenea, a fost demarată o anchetă pentru a stabili provenineța porc ilor infectați. Din primele cercetări se pare că aceștia au ajuns în Banat de la o persoană din Bihor care vindea animalele ilegal, fără ca acestea să fie identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare. Mai mult, medicii veterinari din circumscripţiile respective nu au anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor și DSVSA Timiş și Arad solicită crescători lor de porcine, mai facă achiziții de animale neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii.

Vom reveni cu amănunte.